«8 av organene hans kan doneres. Heldigvis er ikke hjernen hans et av dem»

- Vi er ikke helt der i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Belgia, sammen med Nedeland, ligger lagt bak i donorstatistikken, og gjør et forsøk om å få flere i sitt donorregister med en ny, humoristisk kampanje.

Som du ser i videoen øverst i saken, skal kampanjen få oss til å trekke på smilebåndet, men likevel frykte hva som kan komme til å skje.

- Ikke i Norge Daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle, mener de ikke ville ha laget en slik kampanje her i Norge.

- Kampanjen har en humoristisk tilnærming til temaet, og den er lett og positiv, som som vi liker. Hvis jeg forstår kampanjen rett, så spiller den på frykten for ulykker. Vi er ikke helt der i Norge, sier Lundin Kuhle til Dagbladet, og mener de ikke ville ha spilt på frykt i en kampanje her til lands.

KRAFTIG ØKNING: Oversikt over antall pasienter på venteliste per 30. september 2014, og oversikt tilbake til 2005. Kilde: Oslo Universitetssykehus
KRAFTIG ØKNING: Oversikt over antall pasienter på venteliste per 30. september 2014, og oversikt tilbake til 2005. Kilde: Oslo Universitetssykehus Vis mer

Hun stiller seg ikke negativ til kampanjen, men hun synes fokuset bør være på å fortelle om det positive resultatet. 

- Vi vil heller fortelle om menneskene som har fått livet i gave, det er menneskene som er viktigst, sier hun.

Enklere I Nederland må alle som ønsker å være donor fylle ut et skjema og bli oppført i et register.

- Ulykker skjer hele tiden, og vi har et mye enklere system enn i Nederland. I Norge er alle en potesiell donor, det fordrer at man har snakket med sine nærmeste som kan bekrefte det.

Flere på venteliste Rykende fersk statistikk viser at i Norge er det 419 personer som venter på organer per 30. september i år. Det er 89 flere enn september i fjor.

NYE TALL: Over den blå streken ser du antall transplantasjonsoperasjoner, eller prosedyrer. Under den blå streken ser du hvor mange organer som er transplantert. Kilde: Oslo Universitetssykehys
NYE TALL: Over den blå streken ser du antall transplantasjonsoperasjoner, eller prosedyrer. Under den blå streken ser du hvor mange organer som er transplantert. Kilde: Oslo Universitetssykehys Vis mer

300 av dem venter på nyrer. For to år siden var det 199 som sto på venteliste.

I september 2005 var det fire stykker som ventet på ny lever. I år er tallet økt til 31 personer.

- Det er ikke uventet at det blir flere og flere på venteliste, dette har vi visst hele tiden. Vi ser at folk er positive til å være donor, men folk må hele tiden minnes på det, sier hun.

Stiftelsen Organdonasjon er eneste organ som informerer om dette i Norge, og har med midler fra staten jobbet for å bedre tilgangen på organer siden 1997.