GIR OPP: Representant for Høyre på Stortinget, Heidi Nordby Lunde, mener den internasjonale kvinnedagen 8. mars er dødt for liberale feminister. Foto: Tom A. Kolstad / Aftenposten / NTB scanpix
GIR OPP: Representant for Høyre på Stortinget, Heidi Nordby Lunde, mener den internasjonale kvinnedagen 8. mars er dødt for liberale feminister. Foto: Tom A. Kolstad / Aftenposten / NTB scanpixVis mer

- 8. mars-prosjektet for liberale feminister er dødt

Høyre-kvinner har gitt opp å engasjere seg i kvinnedagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble fullt rabalder etter 8. mars-komiteens parolemøte i Oslo torsdag forrige uke.

Da en representant fra Unge Venstre ytret ønske om å fjerne parolen «håndhev sexkjøpsloven» og tok til order for lovlige bordeller, reagerte Kvinnegruppa Ottars Kari Jaquesson på følgende vis:

«Da må jeg få lov å adressere det forslaget om bordeller og vil anbefale en liten studietur til Belgia og Tyskland for å se hvor nydelig det foregår i disse ordnede formene. Også synes jeg at du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet et helt år for å se hvor gøy du synes det er.»

Venstre-leder Trine Skei Grande og flere av dem som var til stede på møtet, reagerte på ordbruken og at det var lite rom for andres
synspunkter.

- 8. mars er dødt En av Norges mest profilerte Høyre-feminister og møtende representant på Stortinget, Heidi Nordby Lunde, er opprørt etter å ha lest om Jaquessons respons på 8. mars-komiteens parolemøte. Samtidig mener hun det er på tide å ta et oppgjør med hele kvinnedagen.

- 8. mars-prosjektet for liberale feminister er dødt. På 70-tallet sto Høyre og Arbeiderpartiet sammen for å få gjennom de store endringene i likestillingspolitikken. Nå viser venstresida at de ikke vil ha det fellesskapet, sier Nordby Lunde til Dagbladet.

Den internasjonale kvinnedagen ble feiret første gang i Norge i 1915, og var i stor grad knyttet til den sosialdemokratiske og kommunistiske bevegelsen, skriver NRK. Kvinnedagen ble markert noe sporadisk i Norge etter andre verdenskrig, før ballen ble tatt opp i 1972. I 1975 begynte FN å markere 8. mars som den internasjonale kvinnedagen, og FN-organene har hvert år siden 1977 feiret kvinnedagen 8. mars.

- Det gidder jeg ikke - Vi som er liberale feminister må si at 8. mars er død for vår del. Venstresida har drept mangfoldet likestillingen kunne ha godt av. De må slutte å late som 8. mars er åpent for alle når de har motbevist det gang på gang, sier Nordby Lunde.

- Å gå i tog med de folka der 8. mars, det gidder jeg ikke. 8. mars er blitt et reint venstresideprosjekt uten noe gjennomslag i det brede konsensusorienterte politiske Norge. Det er også reelle uenigheter blant feminister, men man hadde tjent på å fremme det mangfoldet.

Nordby Lunde sier hun har vært på flere 8. mars-markeringer utenfor Oslo. Det kommer hun ikke til å gjøre igjen.  

- Nok får være nok. Det er utrolig synd at det ender sånn, men vi har prøvd, sier hun, som også er kjent under bloggernavnet Vampus.

Engasjerer seg ikke lenger En annen Høyre-kvinne som heller ikke føler hun har fått gjennomslag under 8. mars, er leder i Oslo Unge Høyre, Jenny Clemet von Tetzschner.

Under 8. mars-markeringen i Oslo 2013, ble Clemet von Tetzschner og andre fra Unge Høyre bedt om å gå hjem av daværende LO-nestleder Gerd Kristiansen da de dukket opp med parolen «Kvotering = diskriminering».

I 2014, da kvinnedagen opplevde rekordoppslutning landet rundt under parolen «Nei til reservasjonsretten», skrev Clemet von Tetzschner et innlegg i NRK der hun spurte «Hvor lenge skal ytre venstre få ha meningsmonopol på kvinnedagen?».

GITT OPP: Leder i Oslo Unge Høyre, Jenny Clemet von Tetzschner, har gitt opp å engasjere seg i kvinnedagen etter opplevelser rundt markeringen de siste åra. Foto: Aftenposten / NTB scanpix
GITT OPP: Leder i Oslo Unge Høyre, Jenny Clemet von Tetzschner, har gitt opp å engasjere seg i kvinnedagen etter opplevelser rundt markeringen de siste åra. Foto: Aftenposten / NTB scanpix Vis mer

Hun sier selv hun har sluttet å engasjere seg i kvinnedagen.

- Det er synd at man ikke har klart å komme seg videre fra dette. Mine opplevelser med 8. mars og kvinnedagen gjør at jeg ikke engasjerer meg i det lenger. Kvinnedagen er en dag man burde verdsette at det finnes ulike meninger. Det er over hundre år siden vi kjempet fram stemmerett for kvinner, og fortsatt er vi sure på hverandre og ikke velkomne fordi man mener ulike ting, sier hun.

- Man mister motivasjonen når meninger overhodet ikke blir verdsatt. Ikke alle er enige, men det bør være et minimum av respekt for at man ønsker å engasjere seg.  

Gir ikke opp  Venstre-leder Trine Skei Grande uttalte til Dagbladet i forrige uke at hun skal bli med Unge Venstre på parolemøte i 8. mars-komiteen.

- Det har alltid vært vanskelig å være liberal feminist i Norge, men ikke noe i nærheten av det her. Det er greit å være uenig i sexkjøpsloven, og man kan tape de diskusjonene, sa hun om den opphetede debatten.

Samtidig var hun klar på at hun ikke gir opp kvinnedagen.

- Det skal de aldri få ødelegge. Venstre har kjempa fram så mange deler av likestillingen og hadde Norges første kvinnelige partileder (Eva Kolstad, journ. anm.), sier Skei Grande til Dagbladet.
 
 

GIR IKKE OPP: Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun vil bli med Unge Venstre på parolemøte neste år, og gir ikke opp kvinnedagen. 

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GIR IKKE OPP: Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun vil bli med Unge Venstre på parolemøte neste år, og gir ikke opp kvinnedagen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer