HØY SIKKERHET: Politiet transporterer her Anders Behring Breivik fra Ila fengsel til Politihuset på Grønland for avhør. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
HØY SIKKERHET: Politiet transporterer her Anders Behring Breivik fra Ila fengsel til Politihuset på Grønland for avhør. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

8 millioner kroner for å passe på Breivik

Anders Behring Breiviks ekstraordinære soningsforhold medfører store utgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kriminalomsorgen og Ila fengsel får 4,8 millioner i økt bevilling i statsbudsjettet for 2012 for å passe på, og ivareta sikkerheten til, terrorsiktede Anders Behring Breivik, som sitter varetektsfengslet.

- Dette er nødvendig for å gjennomføre varetektsfengslingen av den siktede på en sikker måte, heter det i budsjettet.

Dette kommer i tillegg til ekstrabevillingen som ble gitt for 2011 på 3,25 millioner kroner. Ekstrautgiftene Breivik påfører kriminalomsorgen er dermed på i overkant av 8 millioner kroner.

- For å kunne ivareta sikkerheten rundt den siktede i varetekt har det vært behov for anskaffelse av ekstra sikkerhetsutstyr. Det har også vært nødvendig å etablere et eget regime med særlig høyt sikkerhetsnivå og tilhørende økt bemanning, samt gjennomføre opplæring av medarbeidere i fengselet der den siktede oppholder seg, het det i begrunnelsen for budsjettøkningen for 2011.

Regjeringen anslår utgiftene knyttet til terrorsaken til totalt 675 millioner kroner i neste års budsjett.

De foreslåtte millionene kommer i tillegg til de 1029 millionene regjeringen allerede har bevilget på inneværende års budsjett for å dekke kostnadene etter angrepene i regjeringskvartalet og på Utøya.

Statens utgifter etter terrorsaken er dermed oppe i 1,35 milliarder kroner, de to budsjettårene sett under et.