8 timers mareritt

HAUGESUND/OSLO (Dagbladet): Uskadd og uvitende ble den tre dager gamle jenta båret inn til foreldrene på sykehuset i Haugesund. Åtte timers mareritt endte med gledestårer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å se den babyen er noe av det fineste jeg har opplevd, sier sykehusprest Gro Steensnæs Håvåg.

Hele Haugesund sto på hodet etter at en tre dager gammel jente ble kidnappet fra barnestua på Fylkessjukehuset i Haugesund i går morges. Politistyrker til vanns, lands og i lufta lette i går desperat etter en mistenkt kvinne i 30-åra. Først rundt klokka 19 ble jenta gjenforent med foreldrene sine - i god behold.

Sykehuset åtte timer tidligere:

Mamma skulle bare en tur på badet for å vaske seg. To minutter var alt kidnapperen trengte. Da moren kom tilbake var veslejenta borte, samme dag som hun og mamma skulle reise hjem.

- Vi lette først rundt på avdelingen, men da vi ikke fant henne ble det slått alarm. En syk handling, sier overlege Torunn Eikeland.

Tilbake på sykehuset satt fem ansatte som hadde det vondt. De hadde sett kidnapperen ta jenta, uten å reagere.

Kidnapperen, en kvinne i 30-åra, var forkledd som barselkvinne. I løstsittende, grønn joggedress forlot hun sykehuset uten at noen reagerte.

Grønnkledd

Ansatte på barneavdelinga fortalte til Dagbladet at de hadde sett kvinnen spasere rundt i korridorene på sykehuset et par uker tidligere.

Aud Hansen i Narvesen-kiosken på sjukehuset kan ha sett kvinnen som i 17-tida ble pågrepet for kidnappinga.

- Da jeg kom på jobb satt det en kvinne ved utgangen med et lite barn i armene. Jeg har sett henne før, og husker at jeg tenkte «jøss, har hun et barn? Kan hun være skikket til det?» forteller hun til Dagbladet.

Hoppet av glede

Utover ettermiddagen fortsatte den storstilte letingen etter den etterlyste kvinnen.

Like før klokka 18 i går ettermiddag - vel åtte timer etter at jenta ble kidnappet - ble hun funnet i god behold hjemme hos kidnapperen, i Etne kommune vel seks mil fra Haugesund.

Det var et tips fra publikum som gjorde at politifolk fra det lokale lensmannskontoret rykket ut til leiligheten hvor kvinnen i 30-åra oppholdt seg sammen med spedbarnet.

Fortvilelse ble snudd til glede da mor og far fikk datteren sin tilbake på sykehuset.

- I dag har jeg opplevd det mest fantastiske som kan oppleves. Alle som var til stede under gjenforeningen gråt og klappet hverandre, sier sykehusprest Gro Steensnæs Håvåg.

Alt står etter forholdene bra til med den nå fire dager gamle jenta. Hun skal ha fått mat mens hun var i kidnapperens vold.

- Veslejenta har trolig sovet seg gjennom alt oppstyret, sier overjordmor Kristi Hjelle ved Ullevål sykehus. Hun påpeker at småbarn er mer robuste enn de ser ut til.

- Nyfødte er tilpasset en tøff start på livet, de tåler for eksempel å gå ned i vekt i de tre-fire første dagene.