MULIG TSUNAMI:  Tsunamivarselet kommer minst til å opprettholdes til klokka 11, norsk tid, skriver Yahoo News på Twitter. Foto: AFP PHOTO / ALDO SOLIMANO
MULIG TSUNAMI: Tsunamivarselet kommer minst til å opprettholdes til klokka 11, norsk tid, skriver Yahoo News på Twitter. Foto: AFP PHOTO / ALDO SOLIMANOVis mer

80 000 evakuert etter tsunamivarsel

Etter et gigantisk jordskjelv som målte 8,3 på Richter skala.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): The Guardian melder at over 80 000 mennesker langs Chiles kystlinje er evakuert, ifølge ordføreren i Tarapaca Cartes Mitchel. Etter at et jordskjelv, omtrent 99 kilometer nordvest for kystbyen Iquique, målte 8,3 på Richter skala, ifølge Pacific Tsunami Warning Center (PTWC).

Det er sendt ut tsunamivarsel til Nicaragua, El Salvador, Panama, Colombia, Ecuador, Chile og Peru, melder PTWC. Chile og Peru er de mest utsatte landene.

Costa Rica og Hawaii har også fått beskjed om at de må følge med på uviklingen de neste timene.

Chilenske myndigheter forteller at til nå er fem personer bekreftet døde, to av dem av hjertestans, og ytterligere tre er alvorlig skadet, i tillegg til at det er meldt inn flere mindre skader, skriver Reuters. En av de alvorlige skadede skal være et to år gammelt barn.

Fanger rømte I tillegg skal over 300 kvinnelige fanger ha rømt fra et fengsel, 16 av dem er pågrepet igjen. Nå er millitærstyrker satt inn i et forsøk på å få kontroll over situasjonen.

Flere steder i landet er det strømbrudd og trafikkork. I byen Arica, 139 kilometer fra episenteret, er 90 prosent av befolkningen uten strøm. Jordskjelvet har også utløst en stor mengde jordskred som sperrer flere veier i området.

- Tsunami-varslet vil gjelde i hvert fall de neste seks timene, sa Chiles innenriksminister Mahmud Aleuy omtrent klokka 4 i natt, norsk tid.

Grunt jordskjelv Skjelvet hadde sitt episenter i havet 99 kilometer nordvest for kystbyen Iquique, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret U.S. Geological Survey. Iquique er regionhovedstad i Tarapacá-regionen nord i Chile.

Skjelvet skal ha hatt en dybde på 10 kilometer, ifølge PTWC. Dette er meget grunt.

Skjelv på denne størrelsen kan skape en tsunami som kan treffe kystlinjen nær episenteret i løpet av få minutter, og kystlinjen kan være borte på få timer, forteller PTWC.

Jordskjelvutsatt Chile er et av verdens mest jordskjelvutsatte land, og det har lenge vært ventet et kraftig skjelv i den nordlige delen av landet.

 TSUNAMI:  Skjelvet skal ha målt sitt episenter omtrent 86 kilometer nordvest for kystbyen Iquique i Chile, som på denne skjermdumpen er illustrert ved en rød markør til venstre i bildet. Foto: Google.
TSUNAMI: Skjelvet skal ha målt sitt episenter omtrent 86 kilometer nordvest for kystbyen Iquique i Chile, som på denne skjermdumpen er illustrert ved en rød markør til venstre i bildet. Foto: Google. Vis mer

Dette skal være det kraftigste skjelvet siden jordskjelvet i Okhotsk-sjøen utenfor Russland i fjor, som målte 8,3 på skalaen.

I februar 2010 ble de midtre delene av Chile rammet av et skjelv med en styrke på 8,8. Skjelvet utløste en tsunami som raserte flere titalls byer, og mer enn 500 mennesker mistet livet.

I 1960 ble det sørlige Chile rammet av det kraftigste jordskjelvet som noensinne er registrert, med en styrke på 9.

En tsunami er en serie av bølger, og kan forplante seg over store avstander med høy hastighet.

• Dagbladet oppdaterer saken.

 PÅ FLUKT:  Lokale chilenere har søkt tilflukt ved det lokale idrettsanlegget. Foto: AFP PHOTO / ALDO SOLIMANO.
PÅ FLUKT: Lokale chilenere har søkt tilflukt ved det lokale idrettsanlegget. Foto: AFP PHOTO / ALDO SOLIMANO. Vis mer