80 000 evakuert

Orkanen Rita blir stadig sterkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rita vokser hurtig i styrke og pisket i dag øygruppen Florida Keys med regn og sterk vind. Amerikanerne frykter en gjentakelse av ødeleggelsene etter orkanen Katrina.

Rita økte fra tropisk storm til en kategori 2-orkan i dag, og truer nå med en vindstyrke på 161 kilometer i timen. Og den forventes å bli sterkere i det den passerer gjennom Florida-stredet og inn i Mexico-gulfen.

- Vi forventer at orkanen øker til kategori 3, sier meteorolog Chris Sisko til nyhetsbyrået AP.

Orkanen spås å treffe kysten av Texas til helgen, noe som kan bety mer regn i allerede oversvømte New Orleans. Værmeldingene fikk i dag New Orleans borgermester Ray Nagins til å avlyse planene om å la folk vende tilbake til deler av byen.

- Dikesystemet er veldig vått, det er noe svekket og en ny orkan kan forårsake mer flom. Vi tar ingen sjanser, sa han til TV-kanalen NBC i kveld.

I Florida Keys er 80 000 mennesker evakuert, men mange ble værende i barrikaderte hjem. Vannet la store deler av hovedveien gjennom Keys under vann og nesten 25 000 hjem er strømløse. De ble meldt om mye regn og tornadoer. Likevel ser Florida Keys til å ha gått klar av det aller verste været.

- Hvis du ikke har forlatt Florida Keys nå, bli hvor du er, advarte guvernør Jeb Bush i dag.

Rita er den 17. orkanen i den Atlantiske orkansesongen, noe som gjør dette til den fjerde mest hektiske sesongen siden 1851. Rekorden tidligere er 21 tropiske stormer i 1933.

FARLIG VÆR I FLORIDA: Og vindstyrken kan øke ytterligere. Foto: Scanpix
FARLIG VÆR I FLORIDA: Og vindstyrken kan øke ytterligere. Foto: Scanpix Vis mer
GUVERNØREN ADVARER: De som ennå ikke har forlatt delstaten, bør bli hjemme.