Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

80 000 omkommet i Indonesia

Stedene som er hardest rammet av flodkatastrofen kommer det få rapporter fra. Nå kommer de dramatiske dødstallene fra myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er Indonesia, med øyer som ligger fra bare 6 mil fra jordskjelvets episenter, flodbølgen har rammet aller hardest. Likevel hører vi ikke mye herfra. Det er ikke journalister, turister og hjelpemannskap tilstede her. Det er nesten umulig å komme seg fram.

Nå kommer det rapporter om at 80 000 har omkommet bare i Indonesia. Det er helsedepartementet i landet som ifølge AP nå offentliggjør de nye tallene. Det betyr at totaltallet på drepte etter katastrofen nå må justeres dramatisk opp, tallet er nå oppe i 120 000.

Stedene ingen når

Den eneste måten å få brakt hjelp til mange av disse indonesiske stedene er med flydropp. Øyer som Nikobarene, Nias og Simeulue er antakelig rasert, de aller første bildene fra Nias og Nikobarene har kommet i dag, og de viser store ødeleggelser.

Simeulue har ingen utenforstående kommet seg til. De eneste rapportene som har kommet inn stammer fra flygninger over øyene, men her blir det meldt om så forskjellige ting som utslettelse til noen få døde. Ingen vet omfanget av katastrofen her.

- Døde over alt

UNICEF frykter at så mange som 80 000 mennesker har omkommet bare i den indonesiske provinsen Aceh på nordspissen av Sumatra. Hit har de første hjelpearbeiderne kommet nå. Lenger sør langs kysten har ingen kommet så langt. Et rekogniseringsfly mellom byene Banda Aceh og Meulaboh fant i går ingen tegn til liv.

Det var Leger Uten Grenser som var først inn i regionen i går. Her er det mangel på alt: Elektrisiteten er ustabil, det er helt tomt for drivstoff, det er lite drikkevann. Og mange steder her har det ikke vært gitt noe nødhjelp før legene kom.

image: 80 000 omkommet i Indonesia

- Det er masse døde kropper i gatene. Folk er i ekstrem ubalanse. Det er mangel på mat, ferskvann. Store deler av infrastrukturen er ødelagt, sier Leger uten grensers informasjonsansvarlige Petter Hveem til Dagbladet.no.

Organisasjonen har kommet seg inn i provinshovedstaden Banda Aceh hvor de har startet behandling av skadde. De forteller at 60 prosent av provinsen er fullstendig ødelagt. Byen Banda Aceh er delt i to av en vei, på den ene siden er det en høyde. Mange har kommet seg over hit og søker nå tilflukt med det de kan finne, som telt de lager seg av plast.

- Så langt jobber i i tre ulike leire dit de fordrevne har kommet. Her tar vi all mulig skadebehandling, sier Hveem.

Kommer med fler

Så langt har Leger uten grenser kommet seg inn med åtte representanter, blant annet to sykepleiere og tre leger. I løpet av de nærmeste dagene blir laget styrket med flere folk, blant annet en norske sykepleier som drar i løpet av morgendagen eller dagen etter.

I byen Meulaboh alene tror man at så mange som 40 000 er døde. 80 prosent av infrastrukturen er borte. 75 prosent av vestkysten er totalødelagt.

I løpet av dagen Leger Uten Grenser forsøke å vurdere den humanitære situasjonen på den nordøstlige delen av Aceh fra lufta. Et helikopter vil undersøke den 400 kilometer lange kystlinjen mellom Medan og Banda Aceh. Hit er det fortsatt en rekke steder ingen har kommet seg fram til ennå.

Det vil ta lang tid før noen får noe i nærheten av oversikt over hvor hardt katastrofen har rammet Indonesia.

<B>MEULABOH:</B> Hele denne indonesiske byen er vasket bort. En flytur mellom Banda Aceh og denne byen i går kveld viste ingen tegn til liv. Hvordan det står til lenger sør på Sumatras vestkyst vet ingen utenforstående.
KOM HIT FØRST I DAG:</B> Dette er det eneste bildet vi har fått inn fra øya Nias. Øya med 500 000 ligger nært episenteret for jordskjelvet, og hjelpebehovet er antakelig enormt. Så langt har ingen oversikt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media