Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 80-90 prosent av vold, utpressing, narkotikasalg, købråk og trusler startes av folk med ikke-norsk bakgrunn

Utelivsbaron Bo Vivike (37) sier diskrimineringsombudet «lever på en rosa sky», etter at seks Oslo-steder er tatt for diskriminering av mørke i døra.

UTELIVSBARON: Bo Vivike (37) eier en rekke utesteder i Oslo, blant annet BAR Tjuvholmen.  En stikkprøve gjennomført av sjenkekontrollen mener å bevise at flere utesteder i Oslo diskriminerer på grunn av hudfarge og etnisitet. La Belle Sol på Frogner er en av seks utesteder som får kritikk. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
UTELIVSBARON: Bo Vivike (37) eier en rekke utesteder i Oslo, blant annet BAR Tjuvholmen. En stikkprøve gjennomført av sjenkekontrollen mener å bevise at flere utesteder i Oslo diskriminerer på grunn av hudfarge og etnisitet. La Belle Sol på Frogner er en av seks utesteder som får kritikk. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klubbgründer Bo Vivike (37) eier flere av Oslos mest profilerte utesteder. Han er misfornøyd med at hans La Belle Sole beskyldes for diskriminering og mener Likestillings- og diskrimineringsombudet ikke skjønner situasjonen ute på byen.

Rosa sky Vivike mener det ikke er nattklubbenes ansvar å bygge ned fordommer.

- Ombudet lever på en rosa sky, men sånn er ikke verden. Når klokka er tolv og folk er fulle i en pulserende tettpakket nattklubb, så er det for sent å spre det gode budskap. Derfor siler vi i døra, sier Vivike.

I dag bygger han opp restauranten BAR på Tjuvholmen ved Aker Brygge.

- Det noen kaller rasisme kan også kalles realisme. Jeg sier ikke at det er rett, men dessverre er det slik. Slipper man inn alle, så blir det baluba, sier Vivike, som understreker at nattklubbmiljøet i Oslo kan være tøft.

- I sju år har vi samlet erfaringer og rapporter om vold, utpressing, narkotikasalg, købråk og trusler på klubbene. I mellom 80 til 90 prosent av tilfellene startes det dessverre av folk med ikke-norsk etnisk bakgrunn, sier Vivike.

Han mener dette også bekreftes av overvåkingskameraer på utestedene.

- Krigssone Blant klubbene 37-åringen har drevet er utstedet Stravinsky i Rosenkrantz' gate - i en årrekke kjent som Norges voldeligste fest-lysløype.

- Det var en krigssone. De siste årene synes jeg politiet har fått et helt annet grep om disse tingene, sier Vivike.

- Nattklubber er en attraktiv arena for det kriminelle miljøet, der de viser fram makt og penger som ikke kan oppgis i selvangivelsen. Torpedovirksomhet og trusler mot gjester og eiere kan skje og da forsvinner raskt den gode stemningen vi forsøker å lage på våre steder, sier Vivike.

KLAR TALE: Bo Vivike (37) eier en rekke utesteder i Oslo og sier klart i fra hva han mener om klientellet på stedene. Her er han på klubben Stravinsky  i Rozenkrantzgate Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KLAR TALE: Bo Vivike (37) eier en rekke utesteder i Oslo og sier klart i fra hva han mener om klientellet på stedene. Her er han på klubben Stravinsky i Rozenkrantzgate Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Stravinsky ble også klaget inn for diskrimineringsombudet etter at to kvinner med asiatisk bakgrunn ble nektet adgang i 2007.

Den ene var Pia Gulbrandsen, som da var ansatt i Arbeiderpartiets stortingsgruppe og nå er kommunikasjonssjef i partiet.

- Tikkende bomber Partyfikser og utelivsgründer Sverre Goldenheim (28) har jobbet med flere utesteder i Oslo, blant annet Barbeint, Cosmo og nå BAR Tjuvholmen.

- Jeg sier meg veldig enig i beskrivelsene fra Vivike, dette er jo ikke noe å legge skjul på. Ikke-norske på byen har ofte ti ganger så høyt temperament, de er litt som tikkende bomber, hevder Goldenheim.

28-åringen har vært mye på byen både som arrangør og gjest. Han hevder en del gjester med innvandrbakgrunn bortforklarer reaksjoner fra vakter med at personalet er rasister.

Også Goldenheim ser det som viktig å begrense andelen nordmenn med utenlandsk bakgrunn på utestedene han driver. Ellers går det raskt utover fortjenesten, mener han.

«Utlendingssted» - Har man rykte for å være «utlendingsted», så er det kroken på døra. Dette er ren fakta, slik agerer folk som skal på byen.

- Er det fordi folk flest har fordommer eller er det fra deres erfaringer?

- Det er nok en blanding av erfaringer og fordommer, sier Goldheim.

- KRIGSSONE: Vivike beskriver området utestedet Stravinsky som en krigssone for noen få år siden. I dag har Stravinsky nye eiere som har hatt kontroll av diskriminering, uten at Næringskontrollen har klaget noen funn inn for LDO.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- KRIGSSONE: Vivike beskriver området utestedet Stravinsky som en krigssone for noen få år siden. I dag har Stravinsky nye eiere som har hatt kontroll av diskriminering, uten at Næringskontrollen har klaget noen funn inn for LDO. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vivike mener publikum blir fordomsfulle av egne opplevelser.

- Det er klart at dette fører til både fordommer og dermed diskriminering blant folk på byen og hos klubbeiere. Samtidig er jeg mot at det skal føre til diskriminering basert på etnisitet, sier Vivike.

Kultur Han nevner kulturelle forskjeller og kriminalitet som to hovedårsakene til fordommer og konflikter oppstår.

- Politi på stedet kan ordne opp i kriminaliteten. Kulturelle forskjeller mellom folk på byen er derimot et langt lerret å bleke og handler om integrering, sier Vivike.

- Hvilke kulturkonflikter mener du oppstår?

- Mange av de mennene med ikke-norsk bakgrunn har et annet kvinnesyn. Når jenter danser og det står en gjeng med alvorlig mine og ser på dem eller klår, så liker de det ikke. Flere av mennene har også en annen holdning når det gjelder egen kropp og intimsone. Et knuff i en kø eller en misforståelse blir et spørsmål om ære eller respekt og det må gjøres opp. De aksepterer heller ikke å bli irettesatt av personell på stedet med beskjed om å ta det rolig, hevder Vivike.

Politiet avviser Ved Sentrum politistasjon kjenner de godt til slagsmål i alle slags køer nattestid, men tror det er skivebom å peke på innvandrere som problemet.

- Folk som har drukket klarer ikke å stå i kø, enkelt og greit. Dette er gjengs, samme hvilken hudfarge du har, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved sentrum politistasjon til Dagbladet.

- Absurd apartheid Deleier av utestedet Living Room, Henrik Singh Bhamra (34), tror ungdom som blir avvist med «dårlige unskyldnigner om lukket selskap» har lavere terskel for å bråke med dørvakter.

- Jeg tror man må ha følt rasisme på kroppen selv, for å forstå hvordan det føles og bli avvist i ulike sammenger på grunn av bakgrunnen din. Som blandet etnisk nordmann husker jeg selv dette fra 70- og 80-tallet. Den gang var det ikke så mange med utenlandsk bakgrunn i Oslo, sier Singh Bhamra til Dagbladet.

- APARTHEID: Deleier av utestedet Living Room, Henrik Singh Bhamra tror ungdom som blir avvist med «dårlige unnskyldnigner om lukket selskap» har lavere terskel for å bråke med dørvakter. Han sier utelivs-oslo er preget av et slags apartheid. Foto:  Nina Ruud/Dagbladet
- APARTHEID: Deleier av utestedet Living Room, Henrik Singh Bhamra tror ungdom som blir avvist med «dårlige unnskyldnigner om lukket selskap» har lavere terskel for å bråke med dørvakter. Han sier utelivs-oslo er preget av et slags apartheid. Foto: Nina Ruud/Dagbladet Vis mer

Utestedet profilerer seg på å være åpent for ungdom fra hele byen. Han mener at store deler av utelivs-Oslo i praksis er lukket for folk med utenlandsk bakgrunn.

- Det er absurd, som et slags apartheid, men i 2010, sier Singh Bhamra.

Funnet skyldig i diskriminering At Viviks klubb La Belle Sole er funnet skyldig i diskriminering, tror han selv skyldes en tilfeldighet.

- Den kvelden var det 400 stykker på gjestelisten. Vi måtte holde av plass. Jeg har sett bilder av dem som ble avvist, og de hadde sluppet inn en normal kveld, konstaterer han.

Han håper på sikt at ingen i Oslo opplever å bli utestengt på grunn av etnisitet.

- Dersom politiet håndterer de kriminelle miljøene som går på byen, så vil både publikum og eiere vite at de mørkhudede som står i køen ikke lager bråk, fordommer vil forsvinne og vi slipper diskriminerende situasjoner.

- Legger skylda på ungdom Antirasistisk senter mener klubber skyver fra seg ansvaret.

- Utsagn som «jo, men innvandrere er mer kriminelle enn andre» og er bare tull. Eierne legger skylden på ungdom istedetfor å ta ansvar, sier Kari Helene Partapuoli til Dagbladet.
 
- Styrelederen vår, en voksen svart amerikaner, startet å jobbe hos oss etter at han var på byen med en gjest fra USA og ikke kom inn på flere utesteder. Det sier jo litt om problemet, forteller hun.

Politiet avviser Også førstebetjent Morten Haukeland ved etterretning og analyse ved Sentrum politistasjon reagerer på påstandene fra bransjen.

- I køene er det nokså fargeløst hvem som begynner å bråke. Det er yngre menn alderen 18 til 25 år. Torpedomiljøet er mikset og hvem som står bak narkosalget varierer veldig mellom stedene det skjer, sier Haukeland.

- LEGGER SKYLDA PÅ UNGDOMMER: Leder for Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, mener utelivsbransjen legger skylda på ungdommer for sine egne holdninger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- LEGGER SKYLDA PÅ UNGDOMMER: Leder for Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, mener utelivsbransjen legger skylda på ungdommer for sine egne holdninger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Selv er Haukland i felten flere ganger i måneden nattestid. Han roser arbeidet mot diskriminering i dørene.

- Initiativet fra Antirasistisk senter er fantastisk. I Oslo er det mer fargerikt på byen enn før og det synes jeg er bra, sier Haukeland.

Dagbladet.no ser seg etterhvert dessverre nødt til å stenge kommentarfeltet grunnet flere upassende rasisistiske ytringer og innlegg.

TIKKENDE BOMBER: Utelivsgründer Sverre Goldenheim sier til Dagbladet at folk med ikke-norsk bakgrunn på byen er som tikkende bomber. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet
TIKKENDE BOMBER: Utelivsgründer Sverre Goldenheim sier til Dagbladet at folk med ikke-norsk bakgrunn på byen er som tikkende bomber. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!