BYGGER EN MINI-TAJ MAHAL:  Etter konas død bestemte Faizul Hassan Qadri seg for å lage et mosuleum til ære for henne. Kona Tajamuli ligger begravet inne i bygget. Foto: AP Photo/Bernat Armangue
BYGGER EN MINI-TAJ MAHAL: Etter konas død bestemte Faizul Hassan Qadri seg for å lage et mosuleum til ære for henne. Kona Tajamuli ligger begravet inne i bygget. Foto: AP Photo/Bernat ArmangueVis mer

80 år gamle Faizul bygger egen Taj Mahal for sin avdøde kone

- Det er min måte å utrykke kjærlighet på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stormogulen Shah Jahan bygget Taj Mahal til ære for sin yndlingskone Mumtaz. Mausoleet ble påbegynt i 1632 og sto ferdig i 1648. Over 350 år seinere holder en pensjonert postmann i India på å gjøre det samme for sin avdøde kone.

Faizul Hasan Qadri, en pensjonert postmann fra landsbyen Kaser Kalan som ligger i delstaten Uttar Pradesh, giftet seg med sin elskede Tajamuli i 1953.

Etter et 58 år langt ekteskap døde Tajamuli av strupekreft i 2011. Siden da har Faizul viet all sin økonomi og tid til å sette opp sin egen Taj Mahal til minne om sin kjære kone.

- Jeg solgte et jorde jeg disponerte og min kones gullsmykker for å ha til å bygge på monumentet. Jeg har også fått hjelp til å konstruere mausoleet av en lokal murer. Nå må jeg dekorere det med marmor og bygge en frodig hage rundt bygget, sier Faizul til Hindustan Times.

Gått tom for penger Han begravet Tajamuli på åkeren sin for å så påbegynne arbeidet med å bygge mausoleet rundt graven. Det er et løfte Faizul avla Tajamuli.

- Hvem kommer til å huske meg når jeg dør?

- Jeg skal bygge en grav som alle vil huske, svarte han.

Bygget er en miniatyrversjon av det opprinnelige palasset som ligger i Agra. I motsetning til kuppelen til selve Taj Mahal, som rager 70 meter over bakken, rager Faizuls kuppel bare litt over åtte meter over bakken, melder

Men å bygge ferdig monomuntet har ikke vært en enkel jobb.

 ENKEMANN:  Faizul Qadri (t.v) giftet seg med kona Tajamuli i tenårene og var gift i 58 år. Han har gitt lillebror Mehzul Qadri beskjed om å bli gravlagt ved siden av sin kone. Foto: AP Photo/Bernat Armangue
ENKEMANN: Faizul Qadri (t.v) giftet seg med kona Tajamuli i tenårene og var gift i 58 år. Han har gitt lillebror Mehzul Qadri beskjed om å bli gravlagt ved siden av sin kone. Foto: AP Photo/Bernat Armangue Vis mer

- Arbeidet har blitt stoppet i flere perioder fordi jeg rett og slett har gått tom for penger. Kostnadene er veldig høye og jeg har måttet selge mesteparten av jorda mi for å ha råd til å bygge. Det er veldig mange som har tilbudt meg penger for å gjøre ferdig bygget, men som jeg så langt har nektet å godta. Dette er min personlige bestrebelse for min avdøde kone, sier Faizul.

Guvernøren av Uttar Pradesh, Akhilesh Yadav, har invitert pensjonisten på et møte for å berømme hans innsats og diskutere mulige måter å finansiere ferdig bygget på. Faizul ser fram til møtet, men ønsker ingen hjelp fra guvernøren.

- Dette er min måte å uttrykke min kjærlighet til kona mi på, og jeg vil heller at han ber utdanningsmyndighetene om å anerkjenne skolen i landsbyen min.

Skal gravlegges ved siden av Da Tajamuli plutselig ble syk noen måneder før hennes død, fikk Faizul sjokkbeskjeden av legene om at hun ikke hadde lenge igjen å leve.

- Legen sa at hun hadde fått strupekreft og var ikke sterk nok til å tåle strålebehandling. Vi flyttet inn et lite hus som jeg konstruerte i utkanten av landsbyen vår.

- Jeg har bedt min bror om å gravlegge meg ved siden av henne. Alle som lever må en dag forlate denne verden. Monumentet kommer muligens ikke til å stå evig, men jeg ønsker at det skal stå ferdig før jeg dør, sa han til Associated Press i fjor.

Tajamuli og Faizul trenger i hvert fall ikke å bekymre seg over hvem som kommer til huske dem etter deres død. Hans halvferdige monument har allerede blitt veldig populært blant innbyggerne i delstaten, som daglig flokker seg sammen med resten av lokalbefolkningen for å få et glimt av det kommende mini-palasset.

 DØDE AV KREFT: Kona Tajamuili døde av strupekreft for fire år siden. Her er et bilde av ekteparet i sine yngre dager. Foto: AP Photo/Bernat Armangue
DØDE AV KREFT: Kona Tajamuili døde av strupekreft for fire år siden. Her er et bilde av ekteparet i sine yngre dager. Foto: AP Photo/Bernat Armangue Vis mer