Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

80 år gammelt veteranfly krasjet i fjellvegg - alle 20 om bord omkom

I 2 450 meters høyde på turisttur over Alpene i Sveits.

ALLE 20 OMKOM: Vraket av det 80 år gamle turistflyet, som var berømt fra gamle krigsfilmer, ligger i 2 450 meters høyde under fjellveggen av toppen Piz Segnes. Foto: Arnd Wiegmann, Reuters/NTB Scanpix.
ALLE 20 OMKOM: Vraket av det 80 år gamle turistflyet, som var berømt fra gamle krigsfilmer, ligger i 2 450 meters høyde under fjellveggen av toppen Piz Segnes. Foto: Arnd Wiegmann, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Sveitsisk politi bekrefter at 20 personer omkom.

Alle 20 om bord omkom da et gammelt propellfly styrtet i den sveitsiske delen av Alpene lørdag. En familie på fire døde i en annen flyulykke i Sveits.

Sveitsisk politi kunnet ikke bekrefte før søndag ettermiddag hvor mange det var om bord i veteranflyet, som styrtet i en fjellvegg like ved feriestedet Flims i kantonen Graubünden lørdag ettermiddag ved 17-tiden.

Politiet holdt en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Flyet var et Junkers Ju-52, som har plass til 20 personer - 17 passasjerer og mannskap på tre. Det var nesten 80 år gammelt.

Det ble brukt av selskapet Ju-Air, som tilbyr flyginger fra flyplassenj i Dübendorf til turister som ønsker å oppleve alpelandskapet fra luften.

En 40 minutters svipptur over Alpene kostet vel 1 700 norske kroner. Sveitsiske medier melder at det ikke var noen såkalt svartboks om bord, som registrerer bevegelser og samtaler.

Kjendisfly

Flyet krasjet inn i en fjellvegg på 2 500 meters høyde.

Flyet var også kjent som «Tante Ju», i likhet med de andre utgavene av Junkers Ju-52.

Ulykkesflyet er ofte blitt brukt i forbindelse med fødselsdagsfeiringer og andre jubileer, samt av bedrifter.

Det ble kjøpt inn til det sveitsiske luftforsvaret i 1939, og var den siste utgaven av denne typen.

Ifølge Blick var ulykkesflyet et kjent fly for et stort publikum. Flyet har vært med i flere krigsfilmer, blant annet med Richard Burton og Clint Eastwood på 1980-tallet og seinest med Tom Cruise i 2008 i halsbrekkende scener i filmen Operation Walkhuis - på norsk Valkyrie.

ULYKKESFLYET: En utgave av flytypen med kallenavnet Tante Ju, som krasjet mot fjellveggen i Sveits ved 17-tiden lørdag, på et arkivbilde fra 1986. Foto: AP/NTB Scanpix.
ULYKKESFLYET: En utgave av flytypen med kallenavnet Tante Ju, som krasjet mot fjellveggen i Sveits ved 17-tiden lørdag, på et arkivbilde fra 1986. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

Her har Neue Zürchwer Zeitung lagd en bildekavalkade over den berømte tyske flymodellen fra førkrigstiden.

Fire omkom i annen ulykke

Lørdag formiddag styrtet et annet fly i en skog i Hergiswill i kantonen Nidwalden sentralt i Sveits.

Alle fire om bord, to barn og foreldrene deres, mistet livet. Flyet begynte å brenne da det traff bakken, og myndighetene var nødt til å sende et helikopter for å slokke brannen før redningsmannskaper nådde fram til stedet, skriver NTB.

Flyet ble totalskadd av flammene. Hergiswil ligger ved Vierwaldstättersee, som er et populært turistmål.