Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

80-åras kamphaner

Gro og Kåre var kamphanene som fullstendig dominerte den politiske arena på 80-tallet. Nå, ti år etter, står omkampen om hvem som skal vinne historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Kåre Willoch var statsminister fram til 1986, var Gro Harlem Brundtland opposisjonsleder. Så byttet de roller. Den gang sloss de om hvem som skulle styre landet, nå slåss de om historien - som Willoch for lengst har skrevet sin versjon av.

Gang på gang barket de sammen i dueller. Det var tidas store folkeunderholdning og samtaletema.
Willoch var bevæpnet med kjølig ironi, Gro med et heftig temperament. Ingen som overvar fjernsynsduellene mellom dem kan glemme hvordan Willoch med bitende og belærende tone gang på gang fikk Gros halshud til å flamme rødt, fikk henne til å vikle seg inn i omstendelige resonnementer som ingen skjønte noe av.

Willoch visste hvordan han skulle terge, og hun gikk på limpinnen.
«Fjernsynet var vanskeligst. Jeg var engasjert, av og til oppriktig indignert - fordi jeg opplevde at Willoch var smart nok til å vri seg ut av hjørnet på en måte jeg oppfattet som uredelig. Dumt nok var min irritasjon synlig,» skriver Gro.

Hele Norges coronakart