80-åring i farskapssak

En kvinne i 80-åra har stevnet en jevnaldrende mann i en farskapssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bakgrunnen er at en mann 6. juni 1944 ble frifunnet i herredsretten for å være far til kvinnens barn, som ble unnfanget under 2. verdenskrig.

Mannen ble frifunnet, sjøl om retten kom til at han hadde hatt samleie med kvinnen på et tidspunkt som kunne medført at kvinnen ble gravid.

Kvinnen fødte barnet i 1943.

Hevder dommen var feil

19. mai i fjor døde vedkommende barn, ca. 60 år gammel, og seinere på året bestemte mora seg for å begjære farskapssaken gjenopptatt. Hun hevder at dommen i herredsretten kan være feil, og at mannen som hun nå saksøker, er faren.

Mannen, som ble frifunnet i farskapssaken i 1944, har motsatt seg gjenopptakelse. Han mener at kvinnen ikke har såkalt rettslig interesse av å få saken gjenopptatt.

Mannen har imidlertid tapt både i den lokale retten, Karmøy tingrett og Gulating lagmannsrett. Nylig stadfestet Høyesteretts kjæremålsutvalg tingretten og lagmannsrettens kjennelser.

DNA-analyse

Etter en paragraf i barneloven, som trådte i kraft 1. januar 2002, kan en rettskraftig avgjørelse i en farskapssak bli krevd gjenopptatt hvis det ikke forelå DNA-prøve i saken. Det gjorde det definitivt ikke i 1944.

En rekke farskapssaker er blitt gjenopptatt, etter at den omtalte endringen i barneloven trådte i kraft. Saken fra Karmøy tingrett er imidlertid den eldste.

Ifølge Dagbladets kilder er det ofte barn som gjennom DNA-analyser vil få bekreftet om tidligere dommer er korrekte.

Når det blir krevd gjenopptakelse, skal retten gi pålegg om blodprøve og DNA-analyse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer