PÅ FLUKT FRA BOKO HARAM: Boko Harams herjinger har sendt mange ut på flukt i Nigeria og Kamerun, blant annet disse barna. Foto: Reinnier Kazé / AFP / NTB scanpix
PÅ FLUKT FRA BOKO HARAM: Boko Harams herjinger har sendt mange ut på flukt i Nigeria og Kamerun, blant annet disse barna. Foto: Reinnier Kazé / AFP / NTB scanpixVis mer

80 barn ble kidnappet av Boko Haram: - Barna vet ikke en gang hva de selv heter

Klarer ikke å si hvem de er eller hvor de kommer fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den militante islamistiske gruppen Boko Haram, som i forrige uke sverget troskap til Den islamske staten (IS), er en av verdens mest fryktede islamistiske bevegelser.

De står bak en lang rekke terrorangrep i flere land, først og fremst Nigeria og Kamerun, og har spesialisert seg på å ramme myke mål, særlig skoler. Terrorgruppa har kidnappet et stort antall skolebarn, og forsøker å utdanningsnivået så lavt som mulig i områdene de holder til.

Hjernevasket I november i fjor ble ca 80 barn i alderen 5 til 18 reddet ut fra en Boko Haram-leir i Kamerun.

Christopher Fomunyoh, leder i den amerikanske organisasjonen National Democratic Institute (NDI), besøkte dem denne måneden på et barnehjem. Han sier til BBC at barna framstår som fullstendig hjernevasket, og at de hadde vært så lenge i fangenskap at de var «indoktrinert i jihadisme» og at de hadde glemt hva de het og hvor de opprinnelig kom fra.

- De har mistet kontakten med foreldrene sine, og de klarer ikke å si noe om hvor de kommer kommer fra. De vet ikke en gang hva de selv heter, sier Fomunyoh til BBC.

Angriper bevisst skoler
Navnet «Boko Haram» betyr «vestlig utdanning er synd». De krever innføring av sharialover i landet.

I fjor sommer fikk terrorgruppa skylda for at rundt 46 personer ble brent levende på en kostskole i landsbyen Mamudo nordøst i Nigeria. Kort tid etter oppfordret organisasjonens leder Abubakar Sheka til flere angrep mot skoler, fordi vestlig utdanning er «et komplott mot Islam».

Kidnappingssakene har periodevis fått oppmerksomhet internasjonalt, og i fjor kastet til og med USAs førstekvinne Michelle Obama seg på #bringbackourgirls-kampanjen med et bilde på Twitter.

Boko Haram ble grunnlagt i 2002 av en gruppe islamske ledere i Borno, en av Nigerias fattigste delstater. Under Shekaus ledelse har gruppa stått bak utallige blodige angrep mot den nigerianske sivilbefolkningen. Nå nylig ved å bruke unge jenter som selvmordsbombere og massakrene i landbyene Baga og Doron Baga i januar.