80 bulgarere sultestreiker

Den varslede sultestreiken blant de bulgarske asylsøkerne ser ut til å ha fått liten oppslutning foreløpig. Bulgarerne får derimot støtte, og UDI sterk kritikk, fra antirasistiske organisasjoner, for sin behandling av de bulgarske asylsøkerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere antirasistiske organisasjoner uttrykker i dag bekymring for rettssikkerheten til de bulgarske asylsøkerne som har kommet til Norge den siste uka.

Antirasistisk senter, Norsk forening mot antisemittisme, Regnbuen antirasistiske organisasjon og redaksjonen i tidsskriftet Monitor har gått sammen i en kritikk av myndighetene, heter det i en pressemelding fra organisasjonene. Det er særlig den korte saksbehandlingstiden som vekker bekymring.

- Vi tror ikke at en saksbehandlingstid på 24 timer etter at asylsøkeren er avhørt kan være forsvarlig. Det lar seg neppe gjøre å gjennomføre en fullgod undersøkelse eller å ivareta plikten om å gi enhver asylsøker individuell behandling på så kort tid, heter det i pressemeldingen.

Etter å ha fått avslag på søknaden får bulgarerne bare 48 timer på å anke bortvisningsvedtaket.

- Vi vil bli behandlet etter samme prosedyrer som andre asylsøkere som kommer hit. Nå blir vi sendt hjem etter 4-5 dager, sier talsmann Plamen Kotsev (23) til Dagbladet.no. Han sier at bulgarerne hadde håpet på en rettferdig behandling fra norske myndigheter og at de nå er skuffet.

- Vanligvis tar det seks måneder å behandle en asylsøknad, mens vi bare har to dager til å anke. Vi krever mer hjelp fra advokat og tolker og å få lengre ankefrist, sier en annen talsmann, Ivailo Markov Guglev, til NTB.

Har startet streiken

De bulgarske asylsøkerne i Norge truet i går med sultestreik, som protest mot det de mener er dårlig og vilkårlig behandling. Streiken skulle starte i dag, og barn skulle også være med blant de som ikke skulle spise.

Oppslutningen om den varslede sultestreiken blant bulgarerne har foreløpig omfattet færre enn annonsert. Ved Løren Asylmottak i Oslo har rundt 80 av de 150 asylasøkerne holdt seg borte fra måltidene i dag.

- Vi oppfatter at det er en aksjon på gang, men har ikke noen nøyaktig oversikt over hvor mange som har kommet til de forskjellige måltidene, sier mottaksleder Bendix Jørgensen til Dagbladet.no. På mottaket var det i kveld et møte mellom Utlendiksdirektoratet og asylsøkerne.

Ikke barn

- Vi informerte dem om at vi ser det som svært alvorlig hvis de drar barna inn i streiken. Vi informerte om at det vil bli aktuelt å koble inn barnevernet hvis så skjer, sier avdelingsdirektør Henriette Munkebye til Dagbladet.no. Etter denne informasjonen sa bulgarerne at barna vil bli holdt utenfor en eventuelt utvidet streik.

Ved Våler transittmottak i Østfold ble det ikke noen sultestreik i dag, til tross for at 80 av 100 de asylantene der i går skrev under på et opprop om å sultestreike fra i dag, melder Aftenposten Interaktiv.

Ifølge NTB vil det imidlertid kunne bli flere asylsøkere som deltar i sultestreiken etter hvert.

11 nye asylsøkere

Strømmen av bulgarske asylsøkere har avtatt kraftig de siste dagene, men i dag kom ytterligere 11 bulgarere til Norge, ifølge Aftenposten. De 11 kom ankom Oslo sentralstasjon ved 08-tiden, med en vanlig rutebuss.

Politiet møtte bussen ved ankomst og orienterte bulgarerne om at de har dårlige sjanser for å få bli værende her. To bulgarere valgte å reise rett hjem igjen, mens ni vil søke om asyl.

Til nå er det kommet over 900 bulgarere til Norge.

VILLE SULTESTREIKE: Talsmann Plamen Kotsev og svært mange andre bulgarere sa i går at de skulle sultestreike. De sier at de blir bedt om å signere papirer de ikke forstår når de kommer til asylmottakene. Foto: KJELL M. KAASA