80 dyr døde i brann på Smøla

Brannårsaken er ukjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet kan foreløpig ikke si noe om årsaken til brannen på Kongsvoll på Smøla natt til tirsdag. 80 storfe døde i brannen.

- Foreløpig har vi ikke undersøkt det som står igjen av fjøset, og samtalen vi har hatt med gårdbrukeren, har heller ikke gitt oss opplysninger som peker i retning av en bestemt brannårsak, sier lensmann Arnfinn Fuglevåg til NTB.

Overtent

Politiet fikk melding om brannen klokken 02.27 natt til tirsdag. Den ble oppdaget av folk fra gården som kom hjem fra juleselskap. De hadde ingen mulighet til å redde ut dyrene. Røykutviklingen var stor, og dyrene døde trolig av kullosforgiftning. Da brannvesenet kom fram, var driftsbygningen på gården overtent.

Ingen personer kom til skade i brannen, men et bolighus og en garasje var i faresonen.

- Vi har et frivillig brannkorps på Smøla. De kom så raskt til stede som man kan vente av frivillige brannmannskaper. Deres innsats berget både garasjen og bolighuset, sier Fuglevåg.

Lite vann

- Det var dårlig med vann til slukkingen, men vi fikk rekvirert en traktor med tank. Den var til god hjelp i forsøket på å berge huset og garasjen. Fjøset kunne vi uansett ikke gjøre noe med, sier lederen for brannkorpset, Bjarne Bekken, til NTB.

Etter det NTB forstår, var det brannvarslingsanlegg på gården. Det er ikke gitt opplysninger om hvorfor varslingsanlegget ikke har gitt melding om brannen før den ble oppdaget av gårdens egne folk.

Det blåste bare en lett bris natt til tirsdag. Utover dagen tirsdag økte vinden på, og mannskapene på brannstedet konsentrerte seg om å samle takplater slik at de ikke skulle fly av gårde med vinden.

Livsverk tapt

- Så snart det er mulig, vil vi ta de døde dyrene ut av brannruinene, sier Fuglevåg. Han forteller at gårdens eier, Ole Sigbjørn Iversen, sammen med familien har bygd gården opp helt fra grunnen.

- Det er et livsverk som har gått tapt i denne brannen, og for eieren er det en ufattelig tragedie det som har skjedd, sier lensmann Fuglevåg.

Han sier at familien tar det veldig tungt.

Gravemaskiner startet ryddearbeidene i branntomta like før det ble mørkt tirsdag ettermiddag. To gravemaskiner og tre-fire mann fra det frivillige brannkorpset deltok i dette arbeidet. Bygningen er helt nedbrent.

Gården har drevet både med melk- og kjøttproduksjon. Den store driftsbygningen besto av fjøs og redskapsbygg.

(NTB)