PÅ STUDIETUR: Klara Sivertsen (20, innfelt) er på studietur i Nepal. De satt på et seminar da det voldsomme jordskjelvet gikk. Foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA / NTB Scanpix / Privat
PÅ STUDIETUR: Klara Sivertsen (20, innfelt) er på studietur i Nepal. De satt på et seminar da det voldsomme jordskjelvet gikk. Foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA / NTB Scanpix / PrivatVis mer

80 elever fra Telemark havnet midt i jordskjelvdrama i Nepal: - Folk fikk panikk

- Stoler veltet og taket begynte å rase, sier Klara (20).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seljord folkehøgskule er i Katmandu i Nepal, der et jordskjelv målt til 7,9 slo til i morgentimene, norsk tid, og så langt har krevd minst 750 menneskeliv.

- Det har gått bra med alle oss, men det var fryktelig skremmende, sier Klara Sivertsen (20) på telefon til Dagbladet.

- Stolene veltet Hun og klassekameratene - totalt 80 fra skolen i Telemark - er på studietur i staten, som ligger mellom India og Kina. De har alle kommet seg i sikkerhet og sitter på en tennisbane under åpen himmel.

- Vi var på et seminar og hadde hørt på en tale, da strømmen plutselig gikk. Så begynte det å skjelve litt smått. Vi skjønte ikke helt hva som skjedde, men så begynte folk å løpe ut. Vi fikk beskjed om å komme oss ut, sier hun.

- Stolene veltet. Det var da det begynte å rase fra taket, at vi skjønte at vi måtte komme oss ut. Det var da folk fikk panikk, vi ville bare ut. På et tidspunkt kom det et rykk som gjorde at vi alle føyk framover, sier hun.

Mens Dagbladet snakker med 20-åringen fra Bodø, forteller hun at det går små etterskjelv.

- Det var en rar følelse. Jeg klarte ikke bevege meg, måtte bare holde meg fast. Noen la seg ned. Det var en spesiell opplevelse. Da vi kom oss på utsida var det bare sprekker over alt, sier hun.

I NEPAL: Klara Sivertsen (20) er i Nepal sammen med skoleklassen fra Seljord Folkehøgskule i Telemark. Foto: Privat
I NEPAL: Klara Sivertsen (20) er i Nepal sammen med skoleklassen fra Seljord Folkehøgskule i Telemark. Foto: Privat Vis mer

Den norske skoleklassen har trolig hatt flaks. Bilder fra den nepalske hovedstaden viser omkomne, totalødelagte hus og gater som er delt på midten. Minst 750 mennesker er døde, og folk leter i ruinene etter overlevende.

Samtidig er minst 50 mennesker innesperret i sammenraste bygninger.

- De fleste av oss er i sjokk. Vi hadde snakket om jordskjelv på forhånd, men vi hadde ikke forventet dette. Noen nepalere har sagt til oss at det var det sterkeste skjelvet de har opplevd siden 90-tallet.

- Veldig redde Nå har skoleklassen fått beskjed om å holde seg i det åpne området.

- Vi må bare vente. Vi har fått litt mat og litt te, og så må vi vente til det er trygt å reise tilbake til hotellet, sier Klara.

Dagbladet ringer rektoren ved samme folkehøgskole, som har reist til den norske ambassaden for råd.

- Det har heldigvis gått bra med alle. Vi hadde snakket om det på forhånd, men når det først skjer, så blir man oppskaket, sier rektor Arve Husby til Dagbladet.

Han forteller at skolen er på besøk i landet som en del av et utvekslingssamarbeid mellom norsk og nepalsk ungdom.

- Alle elevene er mellom 19 og 20 år. Folk ble veldig redde, men evakueringen gikk helt greit, sier han.

- Alle våre 80 elever som har reist er uskadd, det har vi fått bekreftet. Det er vi veldig takknemlig for, folk har kommet ut i gata igjen. Det er helikopter og sirener rundt oss, så det er tydelig at det har vært skader, sier han.

- Ikke i sikkerhet Frilansfotograf Robert McPherson er også i Nepal.

-  Jeg var i fjerdeetasje på hotellrommet, og så begynte det å riste. Jeg ble livredd, løp i bare sokkene ned og ut, sier han til Dagbladet.

- Jeg så at det var flere ting som var knust inne på hotellet, og ute var det sprekker i muren og i bakken. Jeg hadde bare kameraet mitt med meg ut.

Siden har han sittet i en rundkjøring.

- Jeg er ikke i sikkerhet helt ennå. Det går etterskjelv nå og da, det siste for et kvarter siden, så vi må bare vente her, sier han.                                

Er du også i området? Har du tips, bilder, video eller innspill? Last opp videoen din til DBTV-desken, ring (00 47) 24 00 00 00 eller send SMS/MMS til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.

REDNINGSARBEIDE: Frivillige jobber nå på stedet. Foto: AP Photo/ Niranjan Shrestha / NTB Scanpx
REDNINGSARBEIDE: Frivillige jobber nå på stedet. Foto: AP Photo/ Niranjan Shrestha / NTB Scanpx Vis mer