80 Lotto-millioner forsvant

Norsk Tipping fortviler. Mange Lotto-millioner har forsvunnet på kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norsk Tipping på Hamar merker at nordmenns Lotto-feber ikke er så het som den en gang var. Omsetningen har dalt siden rekordåret 2002, men det virkelige alvorlige er at omsetningen så langt i år faller raskere enn noen gang.

Lokomotivet bremser opp

I følge Dagbladet.nos beregninger falt Lotto-omsetningen i 1. halvår i år med 80 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Det er en omsetningssvikt på 4,6 prosent.

Mer skremmende for ledelsen i Norsk Tipping er at Lotto-omsetningen de siste seks månedene har falt mer enn hva den gjorde i hele fjor.

- Vi opplever et vesentlig kraftige fall i Lotto-omsetningen, det er ingen tvil om det, sier tippedirektør Reidar Nordby jr. til Dagbladet.no.

Lotto oppfattes som lokomotivet til Norsk Tipping, og når det skranter gir det store utslag på totalomsetningen til selskapet. I tillegg er det er kraftig signal om at nordmenns spillemønster er i endring.

Større toppgevinst

Selv om Norsk Tiping lokket med en kjempepott på 20 millioner nylig, steg ikke omsetningen med mer enn 5,7 millioner kroner fra foregående uke. Da Norsk Tipping gjorde det samme markedsføringsgrepet før sankthansaften i fjor, økte omsetningen med nesten 21 millioner kroner på en uke.

Dagbladet.no er kjent med at Norsk Tipping planla en storstilt operasjon for å snu omsetningssvikten tidligere i år, men kulturminister Valgerd Svarstad Haugland stanset disse planene.

- Jeg kan bekrefte at departementet ba Norsk Tipping om ikke å forandre Lotto i år slik de hadde planlagt, sier kulturministeren til Dagbladet.no.

Blant nye tiltak var høyere førstepremie og en mulig ny premiekategori.

Ingen forskjellsbehandling

Det er en kjent sak at omsetningen stiger når det er større premier, noe blant annet Rikstoto har merket det siste halve året, med toppgevinsten på over 51 millioner kroner i V75.

- Vi hadde flere planer for Lotto som departementet sa nei til. Tiden er ikke inne for å gjøre dette, og vi må bare respektere at departementet vil at vi skal ta det med ro med Lotto, sier Nordby jr.

KrF-ministeren har gått i bresjen for å redusere spillomsetningen i Norge. I fjor skal nordmenn ha brukt over 43 milliarder kroner på spill, i følge en analyse Lotteritilsynet har foretatt.

De mange nye spillene skaper sosiale problemer. 50 000 nordmenn skal lide av spillegalskap, og det er automatene og utenlandske nettspill som får hovedskylden av myndighetene.

- Vi må gjennomføre vår intensjon og dempe den totale spillomsetningen. Da kan vi ikke åpne for andre spill eller endringer som bare forsterker problemene, sier Svarstad Haugland.

UKENTLIG SPENNING: Hver lørdag benker tusenvis seg foran fjernsynsskjermen for å få meg seg trekningen av de sju tallene som kan gjøre hvermannsen til millionær.
MARKEDSFØRING: Norsk Tipping bruker millionr hvert år for å markedsføre Lotto. Slagordet om at Lotto-millionærer ikke er som andre millionærer er gått inn i norsk språk som et uttrykk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer