Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

80 omkom i jordskjelv

Tallet på omkomne etter jordskjelvet i det nordlige India mandag er kommet opp i 80.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjelvet var kraftig. Rystelsene som målte 6,8 på Richters skala, kunne merkes over store deler av Nord-India, i det vestlige Nepal og sørlige Kina.

Store ødeleggelser

Husene styrtet sammen over tusenvis av mennesker, som en halvtime over midnatt lokal tid var innendørs i områdene ved skjelvsenteret. Redningsmannskaper fortalte ut over dagen mandag om store ødeleggelser.

Flesteparten av bygningene er lagt i grus i småbyen Chamoli, med rundt 50.000 innbyggere, og i nabodistriktet Rudraprayag.

- Vi anslår at mellom 80 og 90 prosent av husene i dette området har falt sammen på grunn av jordskjelvet, sier talsmann for myndighetene i delstaten Uttar Pradesh, Yogenda Narain.

Veier sperret

To av det indiske forsvarets helikoptre fløy over katastrofeområdet for å få oversikt over ødeleggelsene. Helikopterflygerne observerte tre større skogbranner og sprekkdannelser i fjellsidene, sier Narain. Sprekkdannelsene gir grunn til frykt for flere jordskred i dette området, hvor hundrevis av mennesker omkom i jordras og oversvømmelser i fjor.

Flere steder er veiene uframkommelige på grunn av jordras, og lokalbefolkningen er i gang med å rydde unna, forteller nyhetsbyrået Reuters' korrespondent på vei til katastrofeområdet.

Rystelsene gjorde skader på bygninger så langt unna som i New Delhi, 300 kilometer sørvest for jordskjelvsenteret.

Omkom i arresten

Blant de 50 dødsofrene som var funnet tidlig mandag morgen, var fem innsatte i den lokale arresten i Chamoli-distriktet, oppl yste politimester Sridhar Pathak. - De omkom da politistasjonen raste sammen over dem, fortalte Pathak. Dødstallet steg ut over dagen.

Jordskjelvet skal være det kraftigste som har rammet de seismisk utsatte områdene ved foten av Himalaya på nærmere 100 år. I april 1905 omkom tusenvis av mennesker, da et skjelv med en beregnet styrke på 7,2 på Richter-skalaen rystet delstaten Himachal Pradesh.

(NTB-Reuters-AFP)