80 omkomne etter gruveulykke

Gjennom hele natten til søndag arbeidet redningsmannskaper med å hente opp de 80 gruvearbeiderne som omkom i en gasseksplosjon i en kullgruve øst i Ukraina lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved 9-tiden søndag var den siste forbrente kroppen hentet opp fra dypet av gruven, og de utslitte redningsmannskapenes svært vanskelige oppgave var over.

Oppskakede pårørende samlet seg søndag for å identifisere de omkomne.

Dårlig sikkerhet

Det har skjedd en rekke metangass-eksplosjoner i ukrainske gruver de senere årene. Sikkerheten i gruvene er blitt nedprioritert på grunn av pengemangel. Lokale medier skriver at søndagens ulykke i Barakov-gruven i Sukhodolsk i Luhansk-regionen trolig var forårsaket av slappe sikkerhets-prosedyrer.

- Jeg hater denne gruven. Den har tatt sønnen min for alltid, hulket en eldre kvinne som sto i mengden av mennesker foran en liste over døde som var slått opp i gruvens kontorlokaler. Et svart bånd var knyttet rundt flaggstangen, der det ukrainske flagget vaiet på halv stang. Med jevne mellomrom kom varebiler for å kjøre vekk flere kropper svøpt i blå tepper.

Sju på sykehus

Til sammen 277 gruvearbeidere arbeidet på ned til 700 meters dyp i gruven da eksplosjonen skjedde lørdag, 664 meter under jordoverflaten.

Ulykken er den verste i sitt slag i Ukraina siden landet ble uavhengig i 1991. Eksplosjonen krevde 80 liv, og i tillegg lå sju mennesker søndag på sykehus med brannskader og bruddskader. For minst tre av dem var tilstanden alvorlig, og legene arbeidet for å redde livene deres.

(NTB)

GRUVE-TRAGEDIE: En redningsmann intervjues av russisk TV etter at redningsmannskaper har hentet ut 80 døde fra kullgruven i Ukraina.