Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-- 80 prosent av fuglene som vaskes vil overleve

WWF mener fuglevasking hjelper. De første pasientene er på plass i fuglesykehuset.

 KAN DEN OVERLEVE? WWF og flere andre jobber nå med å fange og vaske fugler. Foto: Torbjørn Berg.
KAN DEN OVERLEVE? WWF og flere andre jobber nå med å fange og vaske fugler. Foto: Torbjørn Berg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oljetilsølt fugl som vaskes har en solid overlevelsesrate, mener WWF, som sammen med Naturvernforbundet, Norsk ornitologisk forening og flere andre organisasjoner har satt opp et fuglesykehus i Langesund havn.


80 prosent overlever
- Gjenfangst og sporing av vaskede fugler har vist at 80 prosent overlever. Men dette kommer an på kunnskap og hvor flinke folk er til å gjøre jobben. Vi har internasjonale eksperter som jobber med oss, sier marinbiolog Nina Jensen i WWF, som er på stedet.

Sjøfuglekspert Tycho Anker-Nilssen sier til Aftenposten i dag at bare 10 - 15 prosent av oljetilsølte fugler som blir vasket, overlever. Også den lokale viltnemnda mener jobben er for vanskelig, og grenser til dyreplageri. Men lørdag satte miljøvernminister Erik Solheim foten ned for skyting av fugler som ikke ligger for døden og bestemte at fuglene skal vaskes. 70 fugl er allerede avlivet.

I dag er tre fugler brakt inn til senteret. Fire fartøy fra Statens naturoppsyn og viltnemnda er ute og søker etter fugl. På senteret skal fuglene få vann, mat, medisiner, såpevask og til slutt hvile.


500 fugl kan være tilsølt
Direktoratet for naturforvaltning har anslått at rundt 1000 fugler kan bli berørt av oljeutslippet, men ifølge Nina Jensen i WWF ser det foreløpig ikke så ille ut.

- Vi har observert 200 - 250 oljeskadede fugl hittil, og håper at antallet ikke vil øke. Men vi regner med at 500 fugl i hele nedslagsfeltet kan være berørt, sier hun til Dagbladet.

En mulig fare ligger i at man ikke vet hvor mye olje som har lekket og hvor mye som er igjen ombord på det Panama-registrerte bulkskipet Full City, som gikk på grunn like sør for Langesund i Bamble kommune i Telemark natt til fredag. Skipet hadde totalt inntil 1000 kubikkmeter tungolje ombord.


Trekkfuglene kommer
- I løpet av de kommende ukene vil de komme tusenvis av trekkfugl tilbake til dette området. Derfor er det viktig å få tømt vraket og å få opp all oljen fra sjøen og fra strendene, sier Nina Jensen.

For øyeblikket jobber ikke bare miljøorganisasjonene, men til sammen 100 - 150 personer fra politi, brannvesen, heimevern, Kystverket, Kystvakten, Sivilforsvaret, Grenland og Kragerø havn med å fjerne olje fra sjøen og hindre spredning ved hjelp av lenser og spader. Også tre svenske skip hjelper til.

- Vi er fortsatt i en akuttfase med risiko for spredning. Fra onsdag setter vi inn enda mer mannskap. Vi kommer til å holde på med dette lenge. Målet vårt er at hele området skal tilbake i den standen det var før dette skjedde, sier leder for det interkommunale utvalget mot akutt forurensing i Telemark og Vestfold, Finn Flogstad.

Kystverket melder i dag om at olje fra vraket er observert langs hele kysten av Aust-Agder, fra grensen mot Telemark til Ramsøya ved Ulvøysund mot Kristiansand. Oljen finnes i avgrensede områder på spesifikke steder, den ligger ikke som en sammenhengende oljefilm. Risør kommune er hardest rammet.

 HAVARERTE NATT TIL FREDAG: Bulkskipet Full City ligger utenfor øya Såstein i Bamble kommune. Foto: Kystverket.
HAVARERTE NATT TIL FREDAG: Bulkskipet Full City ligger utenfor øya Såstein i Bamble kommune. Foto: Kystverket. Vis mer
 OLJEFILM: Slik så oljesølet ut i går formiddag. Foto: Kystverket.
OLJEFILM: Slik så oljesølet ut i går formiddag. Foto: Kystverket. Vis mer
image: -- 80 prosent av fuglene som vaskes vil overleve

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!