NEI TIL EU: Aldri har det vært lavere EU-støtte i Norge viser måling fra Sentio på oppdrag for Nationen. Bildet er fra en Nei-til-EU demontrasjon på Yougstorget i 1994. Foto: Odd Wentzel/Dagbladet
NEI TIL EU: Aldri har det vært lavere EU-støtte i Norge viser måling fra Sentio på oppdrag for Nationen. Bildet er fra en Nei-til-EU demontrasjon på Yougstorget i 1994. Foto: Odd Wentzel/Dagbladet Vis mer

80 prosent sier nei til EU

Aldri har det vært lavere EU-støtte i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge målingen sier 79,8 prosent nei til norsk EU-medlemskap. 12,6 prosent sier ja. Sentio har aldri målt så lav EU-støtte i Norge. Motstanden viser seg i alle aldersgrupper og det er flertall både i byer og på bygdene.

Skylder på krisen Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) mener krisen i Europa er grunnen til den lave oppslutningen rundt EU-prosjektet.

- Det er vanskelig å tenke noe annet enn at dette har med krisen å gjøre. I tillegg er det ingen partier eller opinionsledere som gir uttrykk for at norsk EU-medlemskap er en viktig sak, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO, til Nationen.

Administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri tror også at Europa-krisen har påvirket opinionen i Norge.

- Det er en logisk respons på at folk opplever at Norge går klar av uroen i Europa og at vi greier oss godt. Folk oppfatter ikke at dette er noe Norge har interesse av, sier Hansen.

Ulltveit-Moe lar seg ikke skremme Investor Jens Ulltveit-Moe ga for to år siden 100.000 kroner til Høyre for at partiet skulle arbeide mer for norsk EU-medlemskap. Han lar seg ikke skremme av krisen i Europa.

- Landene sør i Europa må gjennom den samme hestekuren som Sverige og Norge gikk gjennom tidlig i 90-årene. Vi kom ut av den perioden med økonomier som var styrket. Jeg tror det samme vil skje i Sør-Europa, men det vil jo være mer støy rundt prosessen. Starten med å skifte ut regjeringene i Hellas, Italia og Spania er likevel lovende, sier Ulltveit-Moe.

NTB


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer