80 veterinærer på kongress i munn- og klovsykeland

Antall munn- og klovsyketilfeller har rundet 1000 i Storbritannia. Det hindret ikke 80 norske veterinærer i å reise på kongress til sine britiske kolleger. - Jeg ville ikke reist, sier direktøren i Statens dyrehelsetilsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen er i tvil om at munn- og klovsyke er svært smittsomt. Danske meteorologer hevder viruset har blåst over fra Storbritannia til Danmark, riktignok i ufarlige mengder.

Samtidig som antall sykdomstilfeller rundet 1000 reiste 80 norske veterinærer til Storbritannia på veterinærkongress, skriver Fædrelandsvennen.

- Jeg ville ikke reist på et slikt arrangement i England nå, sier direktør for Statens dyrehelsetilsyn Eivind Liven til avisa.

- Lov å tenke

- Det er lov å tenke, også for veterinærer, sier fylkesveterinær i Oslo, Akershus og Østfold Nils Ole Baalsrud til Dagbladet.no.

Som fylkesveterinær ville han ikke hatt problemer med å dra på en slik kongress, han ville vært mer betenkt dersom han hadde jobbet ute i felten.

- Hvis det hadde vært den minste fare for at jeg kom i kontakt med klovdyr ville jeg ikke reist, sier Baalsrud.

Han mener veterinærer må utvise spesielt stor aktsomhet i forhold til den svært smittsomme dyresykdommen.

De norske veterinærene reiste til Birmingham i dag for å møte kolleger fra et område med den verste utbruddet av munn- og klovsyke på mange tiår.

Kaster klærne

En av deltakerne på kongressen sier at han har med seg klesskift til flyplassen.

- Jeg tar ingen sjanser og sørger for grundig hygiene. Derfor skifter jeg tøy og sko på flyplassen. Likevel er jeg bekymret. Man har jo ingen garanti for at alle tar nødvendige forholdsregler, sier den anonyme veterinæren til Fævennen.

- Klærne betyr minst, for de kan man skifte, sier fylkesveterinær Baalsrud. Problemet er at viruset kan sette seg i slimhinnene i ett til to døgn, sier han.

Lederen av Aust-Agder Bondelag reagerer med vantro på de 80 veterinærenes reiseplaner. Jan A. Gundersen mener norske veterinærer får et forklaringsproblem når de deltar på kongressen i England, samtidig som de råder regjeringen til å iversette strenge forholdsregler i andre sammenhenger.

Gerard Depardieu ble nærmest desinfisert før han fikk lov til å filmes med kyr i Nordland tidligere i vinter. Årsaken var at han kom fra Frankrike, hvor munn- og klovsyke har brutt ut.