HARDT MOT HARDT: President Trump krever at Kongressen finansierer muren mot Mexico før han vil avlyse stengingen av føderale arbeidsplasser. Foto: Yuri Gripas / UPI / NTB Scanpix
HARDT MOT HARDT: President Trump krever at Kongressen finansierer muren mot Mexico før han vil avlyse stengingen av føderale arbeidsplasser. Foto: Yuri Gripas / UPI / NTB ScanpixVis mer

800 000 amerikanere stengt ute fra jobbene sine. Trump nekter å gi seg

1. juledag slår presidenten fast at han aldri vil gi etter for presset og avlyse «government shutdown» i USA.

En stor del av føderale myndigheter i USA «stengte» dørene like før jul. Da ble 800 000 føderalt ansatte permittert uten lønn.

Situasjonen kalles en «government shutdown», og kom til etter at Kongressen og Det hvite hus ikke kom til budsjettenighet. Uenigheten har én kilde: Donald Trumps ønske om pengebevilgninger til en grensemur mot Mexico.

Grensemuren var et av president Trumps mest profilerte valgløfter før valget i 2016. Han har til gode å overtale politikere på hjemmebane om å finansiere byggingen, og meksikanerne har gjort det klart at de ikke kommer til å ta regninga.

JULAFTEN: På julaften hjalp Melania og Donald Trump til med å svare på telefoner fra barn om hvor julenissen befant seg. Da kom Trump med utsagn som får oppmerksomhet verden over. Video: CNN Vis mer

Presidenten stilte dermed et ultimatum til de folkevalgte i Kongressen under budsjettforhandlingene: Finn fem milliarder dollar til muren, ellers «stenger» føderale myndigheter, som altså ble tilfellet.

Stengte dører

1. juledag er Trump klar på at han ikke kommer til gi seg, selv om situasjonen vil merkes på lommeboka til hundretusener av amerikanere.

- Jeg kan ikke si når føderale kontorer kommer til å åpne dørene igjen. Det jeg kan fortelle, er at de ikke kommer til å åpne før vi har på plass finansiering til en mur, et gjerde, eller hva enn du vil kalle det, sier Trump ifølge The Washington Post.

I Representantenes hus har Trumps mur støtte, men i Senatet er selv ikke alle republikanerne spesielt begeistret for muren. Selv om republikanerne har flertall også i dette kammeret, får ikke bevilgningen til muren nok støtte her. Dette skyldes at republikanerne bare har 51 av de 60 mandatene som kreves for å få budsjettet godkjent.

- Uansett skal det være en barriere der som hindrer folk i å strømme inn i landet vårt. Hvis ikke vi får den på plass, kommer ikke føderale myndigheter til å åpne igjen, legger USAs 45. president til.

800 000 mennesker

Trump hevder også å ha «vært i kontakt med mange» føderale arbeidsfolk i USA som ber presidenten om å stå på sitt.

- Mange av de arbeidsfolkene har sagt til meg: «Hold føderale myndigheter stengt helt til du får pengene til muren». Dette er føderale arbeidere som vil ha muren, påstår Trump.

2,1 millioner amerikanere jobber i føderal sektor.

Mange er nå permittert, mens andre må jobbe uten å få lønn med det første.

- Store deler av det føderale statsapparatet driftes videre som normalt. De store og mest kritiske offentlige programmene, som pensjonsprogrammet og helseprogrammet for eldre, går som normalt, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

- Hvor spesiell er situasjonen USA står i nå?

MER OG MER VANLIG: Hilmar Mjelde sier «government shutdown» bare blir en vanligere virkemiddel i amerikansk politikk. Foto: UiB
MER OG MER VANLIG: Hilmar Mjelde sier «government shutdown» bare blir en vanligere virkemiddel i amerikansk politikk. Foto: UiB Vis mer

- Dessverre blir dette mer og mer vanlig. USAs politiske system er designet slik at det behøves bred politisk enighet for å få ting gjort. Den kompromissviljen er fraværende, fordi landet er blitt delt langs kulturelle, ideologiske, økonomiske, etniske og geografiske skillelinjer. Republikanerne og demokratene representerer helt ulike folkegrupper og interesser. Da får vi en totalt fastlåst situasjon, slik som nå. Det er ikke som på Lyndon B. Johnsons tid, da han kunne hestehandle seg fram til store reformer, sier Mjelde.

- Mer å tape på å gi opp muren

Selv om Trumps standhaftige politikk nå påvirker hundretusenvis av amerikanere direkte, tror ikke Mjelde at presidenten løper noen risiko for å tape oppslutning langsiktig.

- Trump har konkludert med at han har mer å tape på å gi opp muren. Vi har også sett at tidligere «shutdowns» bare har hatt kortsiktig negativ politisk effekt når det gjelder velgerne. Derfor frykter begge parter at de straffes mer av velgerne for å gi opp kjernesaken sin enn for selve nedstengingen.

SIGNATUR: CNN viser russiske dokumenter som president Trump har signert. Video: CNN Vis mer

Børsen i USA har stupt de siste dagene. Siste dag før jul gikk Dow Jones-indeksen ned tre prosentpoeng. Mye av skylda legges på konflikten mellom president Trump og finansminister Steven Mnuchin, samt forsvarsminister James Mattis' beslutning om å trekke seg.

Volatilitet

En kilde opplyser til Bloomberg at Trump har vurdert å avsette Mnuchin fordi sistnevnte ikke har maktet å begrense volatiliteten markedet har opplevd de siste månedene.

Mjelde ved UiB sier at også konflikten mellom Trump og Kongressen, og den påfølgende stengingen av føderale kontorer, påvirker børsfallet.

- Det er altfor mye makrostress i USA nå. Statsapparatet trenger stabilitet for å virke normalt, og den er fraværende. Nedstengingen, Syria-uttrekkingen, Mattis-avgangen - dette er store stressmomenter for USAs politiske system. Markedsuroen reflekterer politisk dysfunksjonalitet - at Trump og Kongressen ikke gjør jobben sin, sier Mjelde.