800 000 amerikanere stengt ute fra jobbene sine. Trump nekter å gi seg

1. juledag slår presidenten fast at han aldri vil gi etter for presset og avlyse «government shutdown» i USA.

HARDT MOT HARDT: President Trump krever at Kongressen finansierer muren mot Mexico før han vil avlyse stengingen av føderale arbeidsplasser. Foto: Yuri Gripas / UPI / NTB Scanpix
HARDT MOT HARDT: President Trump krever at Kongressen finansierer muren mot Mexico før han vil avlyse stengingen av føderale arbeidsplasser. Foto: Yuri Gripas / UPI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En stor del av føderale myndigheter i USA «stengte» dørene like før jul. Da ble 800 000 føderalt ansatte permittert uten lønn.

Situasjonen kalles en «government shutdown», og kom til etter at Kongressen og Det hvite hus ikke kom til budsjettenighet. Uenigheten har én kilde: Donald Trumps ønske om pengebevilgninger til en grensemur mot Mexico.

Grensemuren var et av president Trumps mest profilerte valgløfter før valget i 2016. Han har til gode å overtale politikere på hjemmebane om å finansiere byggingen, og meksikanerne har gjort det klart at de ikke kommer til å ta regninga.

Presidenten stilte dermed et ultimatum til de folkevalgte i Kongressen under budsjettforhandlingene: Finn fem milliarder dollar til muren, ellers «stenger» føderale myndigheter, som altså ble tilfellet.

Stengte dører

1. juledag er Trump klar på at han ikke kommer til gi seg, selv om situasjonen vil merkes på lommeboka til hundretusener av amerikanere.

- Jeg kan ikke si når føderale kontorer kommer til å åpne dørene igjen. Det jeg kan fortelle, er at de ikke kommer til å åpne før vi har på plass finansiering til en mur, et gjerde, eller hva enn du vil kalle det, sier Trump ifølge The Washington Post.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer