800 000 barn sulter

I Niger denne sommeren. De må ha hjelp nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire millioner innbyggere, inkludert 800 000 barn, lider av matmangel. En femtedel av barna i sør er akutt underernærte. En sultkatastrofe har rammet Niger i Afrika, og hjelpeorganisasjonene har fot lengst slått katastrofealarm.

- Flere enn to per ti tusen dør hver dag, og vi regner med å akuttbehandle mer enn 20 000 underernærte barn. Dette er et av de største sultprosjektene våre de siste 30 årene, sier informasjonssjef Petter Hveem i Leger Uten Grenser til Dagbladet.no.

Leger Uten Grenser har utvidet kapasiteten sin i landet enormt de siste månedene, Til nå har de 50 hjelpearbeidere på plass, og flere vil komme til etter hvert.

Mat og legehjelp

Sultkatastrofen har utviklet seg over tid. Det er perioder med matmangel i landet, og i fjor var landet plaget av tørke og den verste gresshoppeinvasjonen på 15 år. Det har ført til at matreservene er brukt opp. Og neste avling er ikke før i september.

- Det vi ber om er gratis matutdeling tilpasset barn og gratis helsetjenester for barn under fem år. Nå må FN, hjelpeorganisasjoner og stater komme på banen med nødhjelp. Får de ikke hjelp nå, blir situasjonen enda verre, sier Hveem.

- Døve ører

Sultkatastrofe har vært varslet lenge, uten at noen har grepet inn.

UTSULTET: Men dette barnet er heldig, og får hjelp på en av Leger Uten Grensers matstasjoner i Maradi i Sør-Niger. Bildet er fra i går. Foto: Scanpix
UTSULTET: Men dette barnet er heldig, og får hjelp på en av Leger Uten Grensers matstasjoner i Maradi i Sør-Niger. Bildet er fra i går. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har forsøkt å få fokus på problemet siden oktober i fjor, men har møtt døve ører fra både hjelpeorganisasjoner og media, sier Petter Hveem.

- Det er som om sult i Afrika er gammelt nytt, selv om katastrofen er ny og skjer her og nå, sier han.

FNs barnefond UNICEF kom i april med en appell om øyeblikkelig hjelp til landet. FNs visegeneralsekretær Jan Egeland ble intervjuet i Aftenposten i dag, og sa blant annet at FN har bedt om 105 millioner, men bare fått inn 23 millioner. Han mener dette er skuffende, sett i forhold til det store engasjementet rundt flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia.

Norge gir 3,5 millioner

I dag har norske myndigheter reagert.

Utenriksdepartementet skriver i en pressemelding at de har bevilget om lag 3,5 millioner kroner i støtte til Niger. De norske midlene vil i særlig grad gå til barn og unge i landet.

I kveld åpner Leger Uten Grenser utstillingen «Krise uten overskrifter» på Aker brygge i Oslo. Utstillingen skal turnere i hele Sør-Norge i sommer. Her kan du blant annet oppleve virtuelt hvordan det er å være hjelpearbeider.

Også hjelpeorganisasjonen Care er involvert i Niger.

Vil du hjelpe?

  • Leger Uten Grenser har kontonummer: 5010 05 53 500
  • Care har kontonummer: 8200 01 40 046

Merk gavene med «Niger».