800 000 evakuert i India

«Phailin» er den verste syklonen i dette området siden 1999.

KRAFTIG REGN: Store nedbørsmengder gjorde skader på strømnettet og offentlig kommunikasjon langs Indias kyst. Foto: Reuters/Adnan Abidi.
KRAFTIG REGN: Store nedbørsmengder gjorde skader på strømnettet og offentlig kommunikasjon langs Indias kyst. Foto: Reuters/Adnan Abidi.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved halv ni-tiden i ettermiddag traff syklonen «Phailin» Indias kyst. Syklonen, som på forhånd ble kategorisert som en kategori 4-syklon, møtte land med kraftig regn og vindstyrker opp mot 220 kilometer i timen.

«Phailin» traff den kysten i Bengalbukta ved staten Odisha, nær grensen til Andhra Pradesh. Dette er to befolkningstette stater og ifølge New York Times er 800 000 personer evakuert.

CNN-IBN meldte at syv personer mistet livet allerede før syklonen nådde kysten som et resultat av den kraftige vinden og fallende trær. 18 fiskere skulle også være fanget på sjøs utenfor kysten av Paradip.

Dødstallet er imidlertid ventet å stige da det er vanskelig å ha oversikt i disse områdene. På grunn av at kommunikasjonslinjene er nede har media og myndighetene i India hatt problemer med å samle informasjon om skader og ødeleggelser.

Kraftig regn Metrologisk institutt i India advarte mot at den kraftige nedbøren og økte vannstanden kom til å gjøre store skader på leirehus, samt å gi store forstyrrelser på kraft og kommunikasjonsledninger. Flere steder langs kysten er mørklagt som et resultat av strømbrudd.

Nedbøren kunne også forårsake flom på jernbanelinjer og veier, i tillegg til at store avlinger bli ødelagt.

Folk fikk beskjed av indiske myndigheter til ikke å oppholde seg i hus lagd av leire eller hus med stråtak, for å være sikre på at husene ikke ble knust til pinneved at den kraftige vinden eller flyvende skrot.

Den store nedbøren var forventet å vare i tolv timer etter at syklonen traff land.

Økt beredskap Sist gang en syklon i denne størrelsen rammet India var i 1999, da syklonen «Odisha» krevde rundt 10 000 menneskeliv og skader for 4,5 milliarder dollar.

Denne gangen var beredskapen hos indiske myndigheter mye større. Evakueringen av flere hundre tusen mennesker er en av de største evakueringene som noen gang er foretatt i India. 12 millioner mennesker stod i fare for å bli rammet av monstersyklonen.

Det indiske militæret står klare med helikoptre som skal slippe mat ned i de berørte områdene. 

Færre dødsfall Værsenteret advarte tidlig mot store skader på leirehus, store forstyrrelser på kraft og kommunikasjonsledninger og flom på jernbanelinjer og veier. I tillegg til at store avlinger kunne bli ødelagt.

- India har lært mye siden 1999 og jeg tror til tross for mye skade, at dødstallet vil bli mye lavere, sier G. Padmanabhan i FNs utviklingsprogram til Reuters.

CARE India er forberedt på den svært kraftige monsunen og har identifisert og mobilisert lokale partnere som kan bistå med hjelp og nødhjelpsartikler. 

- CARE er i området for å fastslå omfanget av skadene, men vi har allerede gjort klar 20 000 flasker med rent drikkevann. Solcelle-lamper kan også bli aktuelt, sier kommunikasjonssjef i CARE Norge, Jon Ragne Bolstad

Evakuert: Flere hundre tusen mennesker måtte evakueres og søke ly i India. Foto: AP Photo/Bikas Das
Evakuert: Flere hundre tusen mennesker måtte evakueres og søke ly i India. Foto: AP Photo/Bikas Das Vis mer