Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

800 000 marsjerte mot Charlie Hebdo

I Russland er det straffbart å reprodusere Charlie Hebdo-tegninger.

VIL DØ FOR Å STANSE DEM SOM BESUDLER PROFETENS NAVN: Ramzan Kadyrov er Tsjetsjenias leder, og en støttespiller for president Vladimir Putin og et militant autoritært Russland.  (AP Photo/ Musa Sadulayev) Scanpix
VIL DØ FOR Å STANSE DEM SOM BESUDLER PROFETENS NAVN: Ramzan Kadyrov er Tsjetsjenias leder, og en støttespiller for president Vladimir Putin og et militant autoritært Russland. (AP Photo/ Musa Sadulayev) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Hvis nødvendig er vi klare til å dø for å stanse alle som tror at de uansvarlig kan besudle profetens navn, sa Kadyrov, mens han tørket bort en tåre.

Anti-vestlig Det ble en kraftig manifestasjon av anti-vestlige holdninger da den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov trommet sammen 60 prosent av Tsjetsjenias befolkning for å demonstrere mot det franske magasinet Charlie Hebdos pubisering av karrikaturer av profeten tidligere i måneden. 12 av magasinets medarbeidere ble drept i et terrorangrep 7. januar.

Men i Russland er det ikke det verste terroranslaget mot europeisk presse i moderne tid som opptar myndighetene. Det som opptar ssland er det uansvarlige i å publsere karrikaturer av profeten. I det muslimske Tsjetsjenia arrangeres en kjempedemonstrasjon mot Charlie Hebdo. Kontrollorganet for pressen, Roskomnadzor, har gjort det klart at det er kriminelt å reprodusere slik satire som Charlie Hebdo gjør, og minner journalister og redaktører om et det er forbudt å «fremme religiøst hat», den paragrafen som kvinnene i Puzzy Riot ble dømt for etter et stunt i Kristus Frelserens kirke for tre år siden. Og den russiske kirken mener de redaktørene og medarbeiderne som ble drept i terrosanslaget kan takke seg selv for sin skjebne.

- Vulgært og uforskammet I den tsjetsjenske hovedstaden Grozny ropte hundretusener «Allah Akbar» mens Kadyrov talte. Talen var en blanding av pro-islamsk og anti-vestlig retorikk.

- Dere og jeg ser hvordan europeiske jornalster og politikere under falske slagord om talefrihet og demokrati fremmer en frihet som er vulgær, uforskammet, og som fornærmer de religiøse følelsene til flere hundre millioner troende, sa Kadyrov.

Dagen idag er offisiell fridag, og skoler, universiteter og offentlg ansatte hadde fri. Kadyov styrer sin republikk med jernhånd etter at terroren som i flere år rev republikken i stykker for det meste er slått ned.

Stanset Moskva-demonstrasjon Demonstrasjonen i Grozny er også en ventil for russiske muslimer, etter at en demonstrasjon i Moskva ble stanset i forrige uke. Kreml ville ikke ha en stor muslimsk demonstrasjon i hovedstaden som kunne provosere den russiske flertallsbefolkningen.

Demonstrasjonen i Grozny, forbudet mot å publsere satire, og den russiske kirkens holdning, er uttrykk for en stadig mer anti-liberal og anti-vestlig holdning i det offisielle Russland.

Putin var den første europeiske lederen til å ringe den franske presidenten Francois Hollande for å gi uttrykk for sin sympati etter terroraksjonen. Men det var protokoll, og ikke uttrykk for ideologi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media