800 000 nordmenn får medisin som kan misbrukes

Bruken av sovetabletter er doblet i Norge siden midten av 90-tallet. Økningen ser man i alle aldersgrupper.

SPISER OSS I SØVN: I år får over 300 000 nordmenn foreskrevet sovemedikamenter av legen. Ikke alle bruker tablettene til det de er ment for. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SPISER OSS I SØVN: I år får over 300 000 nordmenn foreskrevet sovemedikamenter av legen. Ikke alle bruker tablettene til det de er ment for. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om lag 800 000 nordmenn får årlig minst en resept på tabletter som kan ha et vanedannende potensial, opplyser professor i rusmiddelmedisin ved Universitetet i Oslo, Jørgen G. Bramness overfor Dagbladet.

- Det er et høyt tall, men de aller fleste bruker medikamentene slik legen har foreskrevet dem - på en fornuftig måte, sier han.

Medikamentene han henviser til er hovedsakelig angstdempende, smertestillende og sovetabletter.

Økende sovepillebruk Bruken av angstpiller og smertestillende har ikke økt betydelig de siste åra, men stadig flere nordmenn tar sovetabletter, opplyser professoren.

- I overkant av 300 000 personer får forskrevet disse midlene hvert år. Dette tallet er for høyt. Fra midten av 90 tallet har vi godt over doblet bruken av sovepiller. Økning ser vi i alle aldersgrupper, men den største hos den eldre delen av befolkningen, sier Bramness.

20 prosent av alle kvinner over 70 år får forskrevet sovemedikamenter, opplyser Bramness.

- Jeg tror det er et folkehelseproblem at vi tar så mange sovetabletter, sier han.

15 000 ungdommer Også ungdom mellom 10 og 19 år får sovepiller av legen.

- Cirka 15 000 ungdommer får middelet hvert år, men de fleste er godt opp i tenåra. Nesten ingen barn bruker det, sier han.

Det å misbruke sovetabletter kan ha flere negative bivirkninger, mener Bramness.

- Det er problematisk at gamle bruker det, for hodet fungerer dårligere når man blir eldre. Jeg tror dessuten at en del av søvnproblemene faktisk kan skyldes bruken av sovemedikamentene. Man tilvenner seg å ta tablettene, og uten dem sover man dårligere. Man kan rett og slett få problemer med søvnen av dem, sier han.

Ikke vanedannende Økningen man ser i sovepillebruk gjelder i første rekke såkalte melatoninpreparater, opplyser Bjørn Bjorvatn, som er leder for nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer og professor ved Universitetet i Bergen.

- Disse preparatene er ikke vanedannende, og derfor er vi kanskje ikke så bekymret, sier han.

Men trenger virkelig så mange nordmenn piller for å få sove?

- Hadde de som får medikamentene bare brukt dem en gang, slik legen deres anbefalte, hadde vi ikke sett på dette som et problem. Men det vi ser fra forskjellige studier er at mange tar medisinene kronisk, hyppig, og over lengre tid.

Annen behandling Bjorvatn mener det er viktig at det blir spredd kunnskap om at det finnes andre typer behandling enn medikamentell bruk mot søvnvansker.

- Forbruket av sovetabletter i Norge er for høyt, og undersøkelser viser at 80 prosent av de med søvnvansker ønsker en annen form for behandling, sier han.

Kan økningen være et signal om at nordmenn sover dårligere enn før?

- Det kan tyde på at vi sover dårligere, ja. Hva som er årsaken vet vi ikke, men kanskje gjør TV, Internett og mobilbruken det vanskeligere for oss å legge oss?

SKEPTISK: Alt for mange nordmenn tar sovetabletter, mener professor i rusmiddelmedisin, Jørgen G. Bramness. Foto: Privat
SKEPTISK: Alt for mange nordmenn tar sovetabletter, mener professor i rusmiddelmedisin, Jørgen G. Bramness. Foto: Privat Vis mer