Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

800 000 offentlig ansatte kan bli permittert i USA

Hvis Obama ikke blir enig med republikanerne innen midnatt.

JOBBER FOR LØSNING:- Mitt håp er at jeg ikke altfor sent fredag skal kunne fortelle det amerikanske folk at en stengning av staten er avverget og at en avtale er inngått, sa han. Men han la også til at han ikke er «vilt optimistisk». Foto: Scanpix
JOBBER FOR LØSNING:- Mitt håp er at jeg ikke altfor sent fredag skal kunne fortelle det amerikanske folk at en stengning av staten er avverget og at en avtale er inngått, sa han. Men han la også til at han ikke er «vilt optimistisk». Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama greide heller ikke sent torsdag kveld å presse gjennom en løsning da han igjen innkalte Demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, og den republikanske presidenten i Representantenes hus, John Boehner, til møte i Det ovale kontor.

I et felleskommuniké sa de to lederne at de hadde nærmet seg hverandre, men at de ennå ikke var blitt enige.

- Vi skal fortsette å arbeide gjennom natten for å forsøke å løse de gjenstående forskjellene, sa de etter det 80 minutter lange møtet med Obama og visepresident Joe Biden.

Obama gjorde det klart at han nå forventer et klart svar fra Republikanerne om en budsjettavtale.

- Mitt håp er at jeg ikke altfor sent fredag skal kunne fortelle det amerikanske folk at en stengning av staten er avverget og at en avtale er inngått, sa han. Men han la også til at han ikke er «vilt optimistisk».

Stans ved midnatt Dersom ikke Demokratene og Republikanerne greier å bli enige om et budsjett for inneværende år innen fredag ved midnatt, går store deler av den amerikanske staten i stå.

Budsjettkrangelen har ført til at USA har stått uten et føderalt budsjett siden i fjor høst. Staten har imidlertid holdt det gående med midlertidige krisevedtak.

Tidligere torsdag vedtok det republikanskkontrollerte Representantenes hus enda et midlertidig budsjett for å omgå fristen for å få statsbudsjettet i havn. Men dette vedtaket var imot Demokratenes stemmer, og det blir ikke vedtatt i Senatet.

Småpenger Det det står på, er i høyden 7 milliarder dollar av et totalt budsjett på 3.700 milliarder dollar.

Begge var for få dager siden enige om kutt på 33 milliarder, men senere har republikanerne prøvd å øke kuttene til 40 milliarder dollar.

- Dette er som å krangle om barregningen på Titanic, sier en svært forarget kommentator David Gergen på CNN.

Men det er også uenighet om hva som skal kuttes. Demokratene vil skjerme utdanning, forskning og miljøvern, mens Republikanerne vil øke forsvarsbudsjettet og kutte desto dypere i andre budsjetter.

Nye hindringer En ny hindring for å nå fram til uenighet er at republikanske lovgivere nå har hektet andre fremmede tillegg på budsjettforslaget sitt.

Om man stemmer for forslaget deres, vil man også stemme for å forby bevilgning av offentlige penger til familieplanlegging og nekte miljøverndirektoratet EPA å begrense utslipp av drivhusgasser.

Om det ikke blir en løsning i siste øyeblikk, vil opp til 800.000 offentlig ansatte bli permittert, soldater i felten i Irak og Afghanistan vil ikke få lønna si, og smarttelefonene til offentlig ansatte vil gå i svart.

Alt fra CIA og passkontorene til dyrehager og nasjonalparker vil måtte stenge dørene, og folk risikerer å ikke få pensjoner, trygder og skatterefusjoner.

Opp i et hjørne Begge sider har nå kjørt seg opp i et hjørne, men det virker som situasjonen er blitt mest prekær for Boehner, som er erfaren nok til å vite at en stans i staten kan slå hardt tilbake ved neste valg.

Ikke minst er det utsiktene til at han kan få skylden for at soldatene ikke får lønn, som kan bli farlig.

Hans store utfordring nå er å overtale de erkekonservative, men uerfarne Tea Party-aktivistene som ble valgt inn i fjor, til å godta det kompromisset han eventuelt inngår med Demokratene.

Men Tea Party-aktivistene er lite innstilt på å kompromisse, og de nekter å fire på et krav om kutt på 60 milliarder dollar.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media