800 år gammel homse-graffiti på Nidarosdomen

Trondheims byhistoriker har funnet landets eldste homsegraffiti på en av Nidarosdomens vegger.

HOMSEGRAFFITI: Skriften på veggen i Nidarosdommen er analysert av Trondheims byhistoriker Terje Bratberg. Foto: Asbjørn Svarstad
HOMSEGRAFFITI: Skriften på veggen i Nidarosdommen er analysert av Trondheims byhistoriker Terje Bratberg. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Se her sitter den, skratter historikeren Terje Bratberg og peker ut en hugget inskripsjon på en diger steinblokk i Nidarosdomens sørvegg.

De fire ordene er - ifølge eksperten - skrevet på latin og skal forstås slik: «LAURENSIUS CELVI ANUS PETRI».

- Med andre ord, forklarer Terje Bratberg: «Lars er Petters rompe». Han er skråsikker på at det handler om en referanse til et homofilt forhold.

- Saken var at erkebiskop Jørund mot slutten av 1200-tallet - hvor utbyggingen av Nidarosdomen var i full gang - hadde en voldsom strid med domkirkens prester, de såkalte dombrødrene. 

Prestenes hat Laurentius Kàlfsson - på norsk Lars Kalvssønn - var mot slutten av 1290-tallet prest i Nidaros. Han holdt en betrodd posisjon hos erkebiskopen.

Etter at dombrødrene hadde lagt seg fryktelig ut med Jørund, reagerte denne med å sende Lars Kalvssønn som budbringer til dem.

Han leste opp brevet hvor det ble forkynt at flesteparten av dem var lyst i bann og kastet ut av kirken. Prestene ble ikke bare rasende over budskapet - men også på budbringeren.   

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer