Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

800 griser nødslaktes i Nord-Trøndelag

Grunnet svineinfluensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mattilsynet bekrefter at 800 griser skal nødslaktes i Nord-Trøndelag på grunn av influensasmitte, melder TV 2.

Mattilsynet fikk før helgen melding om at en røkter hadde fått påvist svineinfluensa, og det ble derfor tatt prøver av bestanden der røkteren jobbet. Det ble påvist smitte av besetningen, og på mandag hadde ytterligere en svinebesetning i Nord-Trøndelag testet positivt for influensaviruset H1N1.  

Wenche Helseth i Norsvin forteller til Dagbladet det er over 50 andre svineprodusenter i nærheten av gårdene med påvist smitte. I tilfellet der det er påvist smitte har en røkter med svineinfluensa vært i kontakt med grisene på begge steder, og slik spredd det videre.

- Et føre-var-prinsipp
Levanger-Avisa skriver at det var på gården til en bonde i Levanger smitten først ble oppdaget, og da en i familien fikk påvist H1N1-viruset sjekket bonden også om dyrene hadde fått influensa.

Grisebonden forteller til Levanger-Avisa at det er mellom 700 og 800 griser på gården og at mange snart er klare for levering til slakt.

Wenche Helseth i Norsvin omtaler en masseavlivning av bestandene som et føre var prinsipp.  

- Det er jo med griser som med mennesker, det er ikke automatisk at alle blir smittet. Vi vet ennå ikke tilstrekkelig om svineinfluensa hos griser og om hvordan det sprer seg. I tilfellet ved disse to besetningene har det jo vært en klar kontakt mellom en smittet røkter og grisene, sier Helseth til Dagbladet.  

- Vi har valgt å avlive denne besetningen raskt fordi den ligger i et område hvor det er svært mange grisebesetninger, og det kan være fare for at andre besetninger i nærområdet blir smittet, sier regiondirektør Bjørn R. Knudtsen i Trøndelag og Møre og Romsdal i en pressemelding.

I meldinga står det videre at tilsynet har inngått en avtale med Norture om å benytte deres slakteri i Steinkjer til avliving.

- Ingen krisestemning
— Det er ingen krisestemning, men vi er usikre på hva som vil skje framover. Alt er opp til Mattilsynet. De vet visst ikke heller helt hvordan de skal håndtere dette. Jeg regner med at om det bare er her det er smitte så blir nok vår besetning slaktet ned, sier bonden til Levanger-Avisa.  

Mattilsynet understreker at svineinfluensaviruset ikke smitter via matvarer og at man ikke kan få svineinfluensa av å spise svinekjøtt eller produkter av svin.

Svinebonden selv sier til Dagbladet at de har sluttet å prate med media, på grunn av et voldsomt mediepress.

- Videre opplysninger kan dere få av Mattilsynet, sier grisebonden som sier at de har annet å gjøre enn å snakke i telefonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling