Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tromsø-tragedien:

- 800 har besøkt Tromsø-faren

Folk som vil vise sin støtte har strømmet til Rikshospitalet de siste dagene. Det forteller en venn av faren til Nordlys.

FUNNET I SJØEN: Barnemora (27) og to av hennes døtre døde etter at de ble funnet i sjøen i Tromsø. Lys og blomster ble lagt ved stedet tidligere denne uka. Foto: Daniel Lilleeng
FUNNET I SJØEN: Barnemora (27) og to av hennes døtre døde etter at de ble funnet i sjøen i Tromsø. Lys og blomster ble lagt ved stedet tidligere denne uka. Foto: Daniel Lilleeng Vis mer

Ei ett og et halvt år gammel jente ligger på Rikshospitalet med kritiske skader etter at hun, mora og hennes to søstre ble funnet i sjøen utenfor Tromsøya mandag kveld. Den nå avdøde mora i 20-åra er siktet for drap på sine to eldste døtre, og drapsforsøk på den minste.

Familien er opprinnelig fra Sudan, og har bodd få år i Norge. Mens barnefaren våker over sin yngste datter på Rikshospitalet, har han fått enorm støtte.

Ifølge Nordlys har hundrevis av sudanere besøkt sykehuset for å vise medfølelse og støtte.

Støttespillere på skift

På sykehuset møter avisa Nordlys Abdelaziz Adam fra Tromsø, som har kjent barnefaren siden han kom til Tromsø for to år siden. Adam forteller til avisa at han fungerer som en slags kontaktperson mellom faren og de besøkende.

Han anslår at rundt 800 personer har vært innom de siste dagene.

- Dette er sudansk tradisjon. Hvis noen dør, stiller alle opp, uavhengig om du kjenner familien eller ikke, sier Adam.

Ifølge Adam sitter noen av støttespillerne der på skift, og av og til går barnefaren ned til de besøkende for å ha noen å snakke med.

Abdelaziz Adam har ikke svart på Dagbladets henvendelser søndag kveld.

TROMSØ: Ei jente på seks, ei jente på fire, ei jente på ett og et halvt år og deres mor i 20-åra ble alle dratt opp fra vannet av en politibetjent som kastet seg uti. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen Vis mer

- Har betydd mye

Barnefarens bistandsadvokat, Erik Ringberg, forteller til Dagbladet at han ikke kan verifisere Adams uttalelse om antall besøkende på sykehuset, men forteller at barnefaren får enorm støtte.

- Jeg har snakket med ham om det, og han gir uttrykk for at støtten han har fått blant annet fra befolkningen i Tromsø, har betydd mye for han i den situasjonen han befinner seg i.

Bistandsadvokaten viser også til minnemarkeringen i Tromsø søndag ettermiddag, hvor over 1500 personer møtte opp.

MINNESTUND: Mange møtte opp på Stortorget i Tromsø søndag ettermiddag for å minnes de fire som ble funnet i vannet ved Fagereng på Tromsøya mandag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
MINNESTUND: Mange møtte opp på Stortorget i Tromsø søndag ettermiddag for å minnes de fire som ble funnet i vannet ved Fagereng på Tromsøya mandag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
ORDFØRER: Både ordfører Gunnar Wilhelmsen og varaordfører Marlene Bråthen møtte opp på søndagens markering i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
ORDFØRER: Både ordfører Gunnar Wilhelmsen og varaordfører Marlene Bråthen møtte opp på søndagens markering i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Blant dem som møtte opp, var Idris Mohammed, som er en venn av familien. Han holdt tale på markeringen, ifølge NRK.

- Det er en trist og hjerteskjærende tragedie som har rystet oss i Tromsø og hele Norge. Det er en tragedie som har blitt større dag etter dag. Vi sender vår dypeste medfølelse til familien og pårørende, sa Mohammed i talen sin.

I tillegg har en kvinne fra Tromsø startet en privat innsamlingsaksjon.

- Det siste jeg hørte var at nesten 250 000 kroner hadde kommet inn, sier advokat Ringberg.

DRAPSAKEN I TROMSØ: Bistandsadvokat til faren, Erik Ringberg, forteller at han vet like lite som alle andre om hva som skjedde i Tromsø. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Begraves tirsdag

Det er mange som er engasjert i denne tragedien, sier advokat Ringberg. Han får også mange henvendelser fra folk som ønsker å komme i kontakt med barnefaren.

- Jeg har svart alle at jeg skal videreformidle beskjeden, men det blir ikke gjort før han kommer til Tromsø, sier Ringberg.

Ifølge advokaten planlegger faren å reise til Tromsø tirsdag for begravelsen til barnemor og de to eldste døtrene. Så reiser han tilbake til Oslo for å våke over sin yngste datter samme kveld.

- Planen er at alle tre skal begraves på tirsdag. Det er hans høyeste ønske, sier Ringberg.

Mannen har status som vitne i saken. Han ble avhørt mandag kveld, og etter det har han hatt samtaler med politiet på telefon.

Dette er en situasjon hvor man tar en dag av gangen, sier advokaten.

- Det er selvfølgelig en svært krevende situasjon å være i, men han prøver ut fra forholdene og med all støtten han får, å gjøre det beste han kan, sier Ringberg.

God oversikt

Fredag etterlyste politiet et vitne som passerte den hensatte barnevogna. Lørdag formiddag bekreftet politistasjonssjef Anita Hermandsen overfor Dagbladet at vedkommende hadde meldt seg.

Vitnet - en kvinne med barnevogn - gikk forbi den tomme barnevogna i tidsrommet 16.30 og 17.00 mandag ettermiddag.

Ifølge politistasjonssjefen har politiet god oversikt over morens bevegelser gjennom hele mandagen og fram til hendelsen skjedde.

BARNEVOGNA: Mandag kveld tipset forbipasserende politiet om denne forlatte barnevogna. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
BARNEVOGNA: Mandag kveld tipset forbipasserende politiet om denne forlatte barnevogna. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud Vis mer

Barna skal først ha vært i barnehage og på skole mens moren selv tok en norskprøve på voksenopplæringa i kommunen. Deretter var de fire hjemme, mens faren var på jobb.

Ungene hadde besøk av nabojenta, som klokka 15.39 ringte sin mor fra den siktede kvinnens telefon og fortalte at hun måtte hjem.

SJOKKERENDE: Rektor ved voksenopplæringa i Tromsø, Lena Steinsvik Hansen, sier at både lærere og medelever av moren reagerte sterkt da de hørte hva som hadde skjedd. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Tok buss

Kort tid etter, rundt klokka 16.00, forlot mora og de tre barna boligen like nord for Tromsø sentrum. Der skal de ha tatt buss omkring åtte kilometer til Fagereng.

Ifølge vitnebeskrivelser gitt politiet skal barnevogna ha blitt observert langs den trafikkerte gangstien klokka 16.30. Klokka 17.28 ble de fire oppdaget, livløse i vannet.

POLITIET: Politiadvokat Gøril Lund (t.v.) og politistasjonssjef Anita Hermandsen . Foto: Daniel Lilleeng
POLITIET: Politiadvokat Gøril Lund (t.v.) og politistasjonssjef Anita Hermandsen . Foto: Daniel Lilleeng Vis mer

Torsdag kom de første konklusjonene fra obduksjonen av den døde sjuåringen. Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at hun døde av drukning og var kraftig nedkjølt.

Det var ikke ytre tegn på vold. Den foreløpige obduksjonsrapporten sier ingenting om jenta kan ha hatt medikamenter i kroppen på tidspunktet.

Mora er som nevnt siktet for drap og drapsforsøk. Hva politiet mener er motivet bak handlingen, ønsker de ikke å gå ut med ennå.

- Dette er noe vi jobber med, som vi ikke er klare for å dele det ennå. Det er mange små brikker som skal settes sammen, sa Hermandsen til Dagbladet lørdag.