800 kinesere arrestert for å spre dommedagsrykter

Folk over hele verden har de siste ukene forberedt seg på jordas undergang. Men alt tilsier at nordmenn går lysere tider i møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De 800 arresterte hører til den religiøse sekten Church of the Almighty God, og de har ifølge kinesiske myndigheter spredd rykter om dommedag.

Politiet stormet flere av kultens bygninger og konfiskerte over 5000 gjenstander, deriblant bannere, dvd-er, bøker, datamaskiner, høytalere og mobiltelefoner, skriver The Guardian.

Verdenshysteri Mange ler kanskje av dommedagsryktene og avfeier det som overtro. Men den kinesiske sekten er ikke de eneste som de siste ukene har forberedt seg på at verden skal gå under. Og i morgen smeller det..... kanskje.

Hysteriet har spredd seg verden over, og folk i Norge, så vel som i Kina og USA, har gjort sitt for å forberede seg på morgendagen. Men noen steder tar kanskje mer av enn andre.

Hamstrer I den russiske gruvebyen Novokuznetsk har innbyggerne hamstret 60 kilo salt i løpet av en uke. Russerne har også hamstret stearinlys, fyrstikker og fakler, og myndighetene har oppfordret folket til å kringe krisetelefoner for å dempe hysteriet.

Mayahysteriet har også spredd seg raskt i Kina, og Dagbladet har tidligere skrevet om en kinesisk bonde som bygger overlevelseskapsler som inneholder mat, oksygen, vann og sikkerhetsbelter. Dommedagsfilmer har også vært populære på kinesiske kinoer, og bidratt til at hysteriet har spredd seg.

Ikke akkurat første gang Hvis du er en av de som sitter i kjelleren mellom vannflasker og hermetikk og biter negler foran morgendagen, kan du trøste deg med følgende: Det vil ikke skje. Det sier iallefall NASA. De har til og med laget en egen nettside som viser hvorfor verden ikke vil gå under.

Og det er heller ikke første gang verden har gått av skaftet i frykt for den store dommedagen.

Det gjorde de også 28. oktober 2011, da mange mente at Mayakalenderen endte, i tillegg til årtusenskiftet, da mange trodde datasystemene ikke ville takle overgangen fra 1999 til 2000.

 MAYAINDIANERNE:  Mayakalenderen er et system av bestemte kalendere og almanakker som ble benyttet av mayasivilisasjonen i de mesoamerikanske precolumbianske kulturer, og av mayasamfunn i Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador og vestlige Honduras. Bildet viser et tempel i Sør-Mexico. FOTO: NTBSCANPIX/REUTERS/Mauricio Marat/National Institute of Anthropology and History (INAH)/Handout
MAYAINDIANERNE: Mayakalenderen er et system av bestemte kalendere og almanakker som ble benyttet av mayasivilisasjonen i de mesoamerikanske precolumbianske kulturer, og av mayasamfunn i Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador og vestlige Honduras. Bildet viser et tempel i Sør-Mexico. FOTO: NTBSCANPIX/REUTERS/Mauricio Marat/National Institute of Anthropology and History (INAH)/Handout Vis mer

Jehovas vitner trodde også at verden ville gå under i 1975, og Pål Hillmar Sollie (47) har tidligere fortalt til Dagbladet at han fremdeles er preget av dommedagsfrykten han fikk som barn.

- De som er i type sekter som Jehovas vitner og Smiths venner - de som tror på Guds straffedom - de har det nok tøft nå. Dette er ikke noe moro for dem, sa Sollie til Dagbladet.

Mayahistorie Den 5000 år gamle Mayakalenderen stopper i 2012, nærmere bestemt klokken 11.11 (12.11 norsk tid) den 21. desember.

Verdens undergang sammenfaller med vintersolverv, som er den mørkeste dagen i året. Vintersolverv eller solsnu, som i år altså er den 21. desember, har fra gammelt av blitt oppfattet som en dag hvor ting kan gå galt.

I tillegg er vintersolverv den korteste dagen i året. Så om undergangen kommer denne gang, blir den store dommedagen i det minste kort.

Og som alltid blir dagene både lengre og lysere etter vintersolverv, så vi kan med sikkerhet si at nordmenn går lysere tider i møte.

 HAMSTRER:  Dette viser matlageret til to amerikanere som tror verden vil gå under 21. desember. Foto: NTBSCANPIX/AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
HAMSTRER: Dette viser matlageret til to amerikanere som tror verden vil gå under 21. desember. Foto: NTBSCANPIX/AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI Vis mer