FELT: Reparasjonen av en slik klokke fra merket TW Steel på Amsterdam-flyplassen Schipol ii 2013 ble avgjørende i saken mot Eirik Jensen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet og produsenten
FELT: Reparasjonen av en slik klokke fra merket TW Steel på Amsterdam-flyplassen Schipol ii 2013 ble avgjørende i saken mot Eirik Jensen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet og produsentenVis mer

Eirik Jensen

800 kroner som felte Eirik Jensen. Reparasjon av denne klokka

Klokkene ble sentrale i korrupsjonsdommen mot den tidligere politimannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både eksklusive og mindre eksklusive klokker ble svært sentrale i korrupsjonsdommen mot den tidligere politioverbetjenten Eirik Jensen (60), som falt i går.

Oslo tingrett har funnet det bevist utover enhver rimelig tvil at Jensen mottok 667 800 kroner i korrupsjonspenger fra hasjbaronen Gjermund Cappelen (50), og dømte ham til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj.

Og nettopp de 800 kronene, som er bakt inn i 200 000 betalt for et bad og det retten mener er over 400 000 i kontantinnbetalinger, ble avgjørende i dommen.

REPARERTE: Gjermund Cappelen skal ha betalt 85 euro for reparasjon av en klokke av denne typen for Eirik Jensen på Schipol i Amsterdam. Foto: Produsenten
REPARERTE: Gjermund Cappelen skal ha betalt 85 euro for reparasjon av en klokke av denne typen for Eirik Jensen på Schipol i Amsterdam. Foto: Produsenten Vis mer

85 euros reparasjon

Både Cappelen og Jensen har i retten forklart at Cappelen i 2013 betalte rundt 800 kroner (85 euro) for en reparasjon av Jensens TW Steel-klokke.

Reparasjonen skjedde på Amsterdam-flyplassen Schiphol. Jensen har sagt han trodde reparasjonen av klokka gikk på garantien, mens Spesialenheten så på reparasjonen som alvorlig. Jensen har nektet all straffskyld i saken, og sagt han aldri har tatt imot noe fra hasjbaronen.

- Jeg noterer at de mener en klokkereparasjon til 85 euro skal være det mest håndfaste elementet for korrupsjon. Hvis det er korrupsjon, så får det heller være det, sa Jensens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet under hovedforhandlingene før sommeren.

«Utvilsomt korrupsjon»

Men Oslo tingrett var enig med påtalemyndigheten. I dommen fra i går tillegges reparasjonen av klokka og en eksklusiv Tag Hauer-klokke Jensen fikk av Cappelen mye vekt.

«Beløpet er isolert sett ikke stort, men er tatt med av aktor for blant annet å belyse korrupsjons- og samarbeidsforholdet mellom Cappelen og Jensen. Retten er enig med aktor i at Cappelens betaling viser at det ikke foreligger noe ordinært kilde-politiforhold», heter det i dommen.

«Sett hen til at Jensen er en offentlig ansatt tjenestemann og en betrodd politileder med ansvar for korrekt kilde- og informantbehandling, er det ikke tvilsomt at det må anses som klart klanderverdig å la en kilde besørge og betale for politimannens private klokkereparasjon. Fordelen er derfor utilbørlig, og faller således utvilsomt inn under korrupsjonsbestemmelsen», står det i dommen.

Cappelen har i politiforklaringer og i retten forklart at han har gitt Jensen 500 kroner per kilo importert hasj, i tillegg til to klokker og et oppusset bad.

Eksklusiv sveitser

Cappelen mener Jensen har fått kontanter for opp mot 15 millioner kroner fra 1993 til arrestasjonen 19. desember 2013.

OSLO TINGRETT: Knusende dom for Eirik Jensen, som i Oslo tingrett i dag ble dømt til 21 år i fengsel. Her leser dommer Kim Heger opp straffeutmålingen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Cappelen har forklart at godene er gitt som betaling for at Jensen skulle passe på at hasjimporten, distribusjonen og nettverket kunne operere uforstyrret av politi og toll.

Ei annen klokke han er felt for, kommer fra den eksklusive sveitsiske produsenten Tag Hauer. Jensen forklarte selv at han i 2009 fikk ei Tag Hauer-klokke av Gjermund Cappelen til en verdi av 22 490 kroner.

Politimannen sa først han ikke hadde noe befatning med klokka, men endret forklaring til at han fikk klokka i gave og leverte den tilbake dagen da politiet fant fingeravtrykket hans på kvitteringen. Det benekter Cappelen, som kjøpte klokka for 17 000 kroner hos Urmaker Bjerke, der han var fast kunde.

Trodde ikke på Jensen

Politiet har ikke funnet klokken verken hos Cappelen eller Jensen, men Oslo tingrett gjorde det klart at de ikke tror på Jensens forklaring.

«Retten viser til at han i tidligere politiforklaringer benektet å ha noe befatning med denne klokken, for så i retten å erkjenne at han hadde mottatt klokken i gave fra Cappelen. Videre vises til at han også mottok fra Cappelen en kvittering på klokken, som ga uttrykk for at Jensen hadde kjøpt og betalt for klokken.

Uansett er overrekkelsen og mottagelsen av klokken en fullbyrdet korrupsjonshandling fra Cappelen og Jensens side, og dette gjelder selv om Jensen skulle ha levert klokken tilbake dagen etter. At Jensen, som leder av SO og vel kjent med informantreglementet, trengte et døgn på å skjønne at han ikke kunne motta en slik gave fra en kilde eller informant, er ikke troverdig.», heter det i dommen.

Retten viser også til at klokkegaven ble hold skjult for kolleger og ledelse.

Ikke dømt for luksusklokke

En annen klokke Jensen ikke ble dømt for å ha mottatt, kommer fra luksusmerket Bvlgari. Cappelen sier han ga klokka, som han kjøpte for 30 000 kroner, til Jensen.

Det er også funnet et bilde av Jensen fra 1997 hvor han har på en Bvlgari-klokke. Jensen sier den kan være falsk, mens Cappelen mener det er den aktuelle klokka.

21 ÅR: Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, sier at det ligger i kortene at de kommer til å anke dommen på 21 års fengsel. Video: NTB Scanpix Vis mer

«Under ransaking på Jensens hytte i Sverige fant politiet sertifikater på en Bvlgariklokke. Jensen hevdet han tok sertifikatene fra Cappelen en gang på 90-tallet uten at Cappelen visste det. Han sa blant annet han ville undersøke om Cappelen hadde gjort noe kriminelt i tilknytning til sertifikatene.

«Retten finner Jensens forklaring ikke troverdig (...) Videre vises til at Jensens forklaring om hvordan han fikk tak i sertifikatene fremstår som påfallende og oppkonstruert. Han skal i tilfellet ha tatt vare på sertifikatene i rundt 20 år, tatt dem med seg gjennom alle flyttingene og til hytta i Sverige, for å undersøke om Cappelen en gang på 90-tallet hadde gjort noe kriminelt i tilknytning til dem – en undersøkelse han for øvrig ikke kan redegjøre noe om», heter det i dommen.

Gitt før tiltalen

Etter dette finner retten bevist ut over enhver rimelig tvil at Jensen i 1997 mottok fra Cappelen en Bvlgariklokke i gave. Likevel blir ingen av dem dømt for det, fordi klokka ble gitt før tiltaleperioden mellom 2004–2013.

Cappelen har sagt han kjøpte tilbake klokka han ga 30 000 for, for 20 000 i 2008.

«Gavetidspunktet i 1997 ligger forut for tiltalen, mens gjenkjøpet i 2008 ligger innenfor tiltaleperioden. Retten kan ikke se det annerledes enn at det må være gavetidspunktet i 1997 som er avgjørende for spørsmålet om korrupsjon. Tilbakekjøpet er kun en ombytting av verdien som allerede er gitt. Dermed faller denne gaven utenfor tiltaleperioden», heter det i dommen.