- 8000 drept i jakt på religiøs sekt

Myndighetene dreper og torturerer i jakten på en religiøs sekt av unge hasjrøykende menn i Kenya, hevder ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kenyansk politi og sikkerhetsstyrker har drept minst 8.000 personer i jakten på medlemmene av en forbudt sekt, hevder en menneskerettighetsorganisasjon.

I en ny rapport sier advokatgruppa The Oscar Foundation at den har dokumentert 8.040 saker der personer er blitt henrettet eller har dødd som følge av tortur utført av politi og sikkerhetsagenter mellom august 2002 og august 2007.

I tillegg skal over 4.000 personer ha forsvunnet sporløst i myndighetenes jakt på medlemmer av den forbudte Mungiki-sekten, heter det i rapporten.

En kenyansk tjenestemann avviste søndag rapporten som «oppspinn», ifølge BBC.

Ifølge rapporten er de fleste drapene utført i slumområdene rundt Kenyas hovedstad Nairobi. Rapporten blir offentliggjort bare kort tid etter at Kenyas nasjonale menneskerettighetskommisjon knyttet politiet til 500 henrettelsesaktige drap på nærmere 500 antatte Mungiki-medlemmer de siste fem månedene.

Mungiki startet som en religiøs sekt av unge hasjrøykende menn med dreadlocks, som slo ring om tradisjonelle afrikanske ritualer. Men de siste årene har gruppa utviklet seg til en kriminell bande, som hevdes å stå bak en lang rekke voldsaksjoner, og som også har sterke bånd til flere politikere, ifølge AFP.

I 2002 ble sekten forbudt.

NTB

AKSJONERER: Kenyanske myndigheter blir beskyldt for å ha gått særdeles hardt til verks i kampen mot sekten. Foto: TONY KARUMBA/AFP/Scanpix
AKSJONERER: Kenyanske myndigheter blir beskyldt for å ha gått særdeles hardt til verks i kampen mot sekten. Foto: TONY KARUMBA/AFP/Scanpix Vis mer
- 8000 drept i jakt på religiøs sekt