HERJER: Skogbranner har herjet i det vestlige USA og Canada gjennom helgen. Her nær Oroville i California sent natt til mandag. Foto: AP / NTB scanpix.
HERJER: Skogbranner har herjet i det vestlige USA og Canada gjennom helgen. Her nær Oroville i California sent natt til mandag. Foto: AP / NTB scanpix.Vis mer

8000 evakuert fra skogbranner i California

Nærmere 8000 mennesker har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine under en hetebølge som har utløst flere større skogbranner rundt om i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av brannfolk kjemper mot 14 større skogbranner rundt om i USAs mest befolkede delstat, opplyser departementet for skog- og brannbeskyttelse i California.

Mesteparten av det sørlige California, inklusive storbyen Los Angeles, har vært rammet av en massiv hetebølge. Temperaturene ligger jevnt over 37 grader og nærmer seg 40 grader enkelte steder.

Rundt 4000 ble evakuert og ytterligere 7400 fikk beskjed om å forberede seg på å forlate husene sine mens en skogbrann som brøt ut nær Oroville fredag, spredde seg gjennom gresskledde høydene i Sierra Nevada søndag, omtrent 60 kilometer nord for Sacramento.

Brannen har herjet over et areal på nærmere 11 kvadratkilometer, skadd fire brannfolk og ødelagt minst ti bygninger, men det tallet ventes å øke, sier branntalskvinne Mary Ann Aldrich.

Ytterligere 3500 mennesker ble evakuert lenger sør i California, der to branner brøt ut på hver sin side av Santa Barbara-distriktet mens en tredje brann truet boliger nær et tettsted i San Luis Obispo-distriktet.

Brannvesenet har minimal kontroll på brannene, som i tillegg fører til at flere veier i delstaten er midlertidig stengt. Også i andre deler av det vestlige USA, i Colorado, Arizona, Oregon og Nevada, er folk evakuert fra skogbranner.

I British Columbia i nabolandet Canada herjer om lag 200 mindre og større branner, og provinsen har erklært unntakstilstand for første gang på 14 år. Det er imidlertid ikke meldt om omkomne som følge av noen av brannene som herjer det vestlige USA og Canada.

(NTB)