Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

8000 møkkete slaktedyr

Bildene som viser tilstanden enkelte av dyrene er i når de blir levert til matproduksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har fått tilgang til Mattilsynets egne inspeksjonsbilder, som viser hvor møkkete dyrene kan være i enkelte besetninger i Norge. Bildene er tatt av Mattilsynets avdeling for dyrevern i fjor.

For selv om de fleste gårdene i Norge tar gårdshygiene på alvor, skjuler det seg mange tragedier ute på norske gårdsbruk.

-  Dårlig dyrehold er et økende problem, sier president Halvor Hektoen i Norges Veterinærforening.

Rasjonalisering

-  Generelt sett har det vært god hygiene i norske besetninger. Men vi ser en tendens til at stadig flere dyr er tilgriset og møkkete. Utviklingen går i feil retning, og må snus, sier Hektoen.

Han mener at rasjonalisering og trange rammevilkår går ut over bøndenes mulighet til å følge opp de enkelte dyrene.

-  Bøndene er tvunget til å satse på større besetninger og økt produksjon. Dyrestell gir ikke kroner og øre i kassa, sier Hektoen.

-  Må stoppes

 MØKK:  Disse bildene har Mattilsynet tatt ved inspeksjoner hos norske bønder. -  Vi ser en tendens til at stadig flere dyr er tilgriset og møkkete, sier Halvor Hektoen, president i Veterinærforeningen. Foto: MATTILSYNET
MØKK: Disse bildene har Mattilsynet tatt ved inspeksjoner hos norske bønder. - Vi ser en tendens til at stadig flere dyr er tilgriset og møkkete, sier Halvor Hektoen, president i Veterinærforeningen. Foto: MATTILSYNET Vis mer

Møkkete dyr er en trussel for matvarene våre.

-  Rene dyr er forutsetning for trygg mat. Det er en utfordring å gjennomføre en hygienisk og god slakting med møkkete dyr. Risikoen for at bakterier overføres til matvarene er betydelig større, sier veterinæren.

8510 storfe ankom slakteriet i møkkete tilstand i fjor.

Alt bøndene får som straff er en prisreduksjon på 600 eller 300 kroner, avhengig av hvor møkkete dyrene er.

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen reagerer på at skitne dyr leveres til slakteriene.

-  Her må noe gjøres. Levering av skitne dyr skal ikke skje, sier Riis-Johansen til Dagbladet.

Han presiserer at de fleste norske gårdsbruk har gode hygieniske rutiner.

-  Men det er alltid noen som ikke gjør det bra nok, og det går ut over hele næringen, sier han.

Ny rapport

Nå avventer landbruksministeren en rapport fra Mattilsynet, der de vil komme med innstilling til hvordan dette problemet skal løses.

Deretter lover landbruksministeren at han skal ta tak i saken. Mulige løsninger på problemet kan dreie seg om å gi et større økonomisk trekk til dem som leverer skittent slakt, eller rett og slett et forbud mot å levere skitne dyr. Det kan også dreie seg om å tilby bedre opplæring.

Mindre møkk

-  Vi ønsker færre skitne dyr enn det vi har i dag, sier lederen i Bondelaget, Bjarne Undheim.

Han er enig i at antall møkkete dyr er for høyt.

-  Men samtidig er et nullmål tilnærmet umulig å oppnå, sier han.-  Bøndene er positive til reinhold, og de fleste setter sin ære i å ha så velstelte dyr som mulig. Men tidspress og lengre frakteavstander gjør det muligens vanskeligere enn det var før, sier han.

Han legger til at rutinene for innrapportering er blitt mye bedre de siste åra.

Denne bedringen kan ha gjort sitt til at tallet er blitt så høyt.


2416 dyretragedier

I fjor ble det rapportert 2416 tilfeller som går under kategorien «dyretragedier».

Dette dreier seg om alt fra alvorlige tilfeller av avmagring, svikt i konstruksjoner eller forgiftninger. Totalt er det rapportert om 1161 døde dyr etter dyretragedier. Og Mattilsynet frykter at det er store mørketall.

-  Dette er altfor høye tall, og dette er noe vi må gjøre noe med, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Karen Johanne Baalsrud.

Hun etterlyser større satsing på tilsynsrunder på gårdene. For selv om Mattilsynet har hyppige kontroller blant melkeprodusenter, blir kjøttprodusenter ikke kontrollert like ofte. I fjor ble om lag fem prosent av gårdene i Norge sjekket.

-  Vi har ikke ressurser til å sjekke alle gårder, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling