80 000 tramper på freden

I dag marsjerer 80 000 oransjemenn på nitten forskjellige steder over hele Nord-Irland, til minne om en trehundre år gammel militær triumf over katolikkene. De bryr seg lite om at de samtidig kan bidra til å trampe i filler en allerede frynsete fredsavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12. juli 1690, for «bare» 309 år siden, slo protestanten Wilhelm av Oranjen katolikken Jakob II i slaget ved Boyne. Siden 12. juli 1796 har Nord-Irlands oransjemenn triumfert over seieren, til tross for at deres katolske medborgeres føler seg tråkka på av de marsjerende dresskledde horder med bowlerhatt og oransje bånd.

Skjebnetid

Nord-Irlands største marsjdag faller i år sammen med en skjebnetid for provinsens vaklende fredsavtale. Storbritannias statsminister, Tony Blair, skal i dag legge fram en pakke lovforslag i håp om å overtale David Trimble og hans Ulster Unionist Party (UUP) til å danne nordirsk regjering sammen med erkefienden Sinn Fein, IRAs politiske arm. Lovendringene Blair skal legge fram i dag vil gjøre det mulig å hive Sinn Fein ut igjen av regjeringen dersom IRA ikke leverer inn våpnene sine innen timeplanen fastlagt av fjorårets Langfredagsavtale. Regjeringen må oppnevnes innen torsdag, men Trimble uttalte i går til BBC at han har liten tiltro til Blairs pakke.

Bråk i Belfast

Ikke alle de nitten marsjene, arrangert av rundt 1500 oransjelosjer, er kontroversielle, siden de bare går gjennom protestantiske områder. Men i Belfast har hundrevis av britiske soldater stilt seg opp i Ormagh-parken for å skille opp til 20 000 protestanter fra sinte katolske beboere. Protestantene er opprørt over at de i år ikke har fått lov til å marsjere gjennom Ormagh-gata, åstedet for et utall blodige sammenstøt opp gjennom åra. Oransjeordenen har i stedet lagt marsjen bare såvidt utenom det katolske strøket, og vil avslutte med en kjempedemonstrasjon i Ormagh-parken. Parken er et slags ingenmannsland mellom et protestantisk strøk på den ene siden og katolikker på den andre. Faren for bråk og vold utover kvelden og natta er overhengende.

Helgas oppvarming til dagens parader har ikke vært voldsfri. Natt til søndag ble to katolske kirker påtent, men fikk bare mindre skader. Åtte politimenn i Royal Ulster Constabulary (RUC) og flere protestanter har også blitt skadet i sammenstøt i Londonderry og Stoneyford i løpet av helga.