82 000 ut i streik

Rekordhøye 64,3 prosent stemte nei til årets lønnsoppgjør. 82 000 blir tatt ut i storstreiken fra onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streiken blir den største arbeidskonflikten i Norge siden 1986. Blant områder som rammes er matvareproduksjon, oljevirksomhet på land, fergetrafikk og hoteller i 13 byer, deriblant Oslo, Bergen og Trondheim. Og kinogjernerne i Oslo går en svart vår i møte.

- Det er ikke riktig å si at dette er en streik mot min vilje. Når medlemmene har sagt så rungende klart nei til oppgjøret er det vår jobb i ledelsen å organisere streiken. Det er pokker ikke noen rolle jeg er nervøs for, tordnet Yngve Hågensen etter et kort og lite givende møte mellom LO, NHO og riksmeklingsmann Reidar Webster.

Likevel er dette et av Yngve Hågensens største nederlag. Hele 64,3 prosent stemte nei i uravstemningen.

Selv om LO slår på stortromma og lager den største konflikten på femten år, er ikke Hågensen redd for at regjeringen kommer til å gripe inn med lønnsnemd. - Vi har definert begrepet liv og helse bredt, og kommer blant annet ikke til å ramme meierier, felleskjøpet eller fiskeoppdrettsanlegg, sa Hågensen.

Diskuterer opptrapping

Men en ytterligere opptrapping av streiken kommer til å bli å bli drøftet ganske snart i LO-sekretæriatet. Og Hågensen&Co lover at de ikke kommer med å nøle med å ta ut flere enn de 223 000 medlemmene som er medlemmer i de berørte forbundene.

NHO må på banen med et nytt og betydelig bedre tilbud før LO sender ut et nytt tilbud til uravstemning.

- Svaret sier oss soleklart at det er helheten som ikke er god nok, dermed er det et forbedret forslag som må til for å få slutt på denne konflikten, sier LO-sjefen.

Nytteløst

Riksmeglingsmann Reidar Webster hadde et kort møte med partene, men fant ingen grunn til å forsøke å fortsette meglingen.

- Det har ingen hensikt å ta en ny runde, konstaterte Webster.

Han ville ikke kommentere resultatet, men sa at nei-flertallet var overraskende stort.

Det betyr at 82 000 personer blir tatt ut i streik i privat sektor fra onsdag.

Alle LO-forbundene hadde et klart nei-flertall, bortsett fra Forbundet for ledelse og teknikk som stemte for lønnsoppgjøret.

FORTSATT KAMPGLØD: Medlemmene gikk imot Hågensens vilje og forlangte streik.
HÅPLØST Å FORHANDLE: Reidar Webster forsøkte å få forhandlingene i gang igjen, men en streik var ikke til å unngå.