82 år gammel kvinne slått av tenåringsgutt: - De angrer

Tenåringene som er mistenkt for en lang rekke kriminelle handlinger på Rena mandag kveld er flyttet til hemmelig adresse.

FILMET VOLD: En video fra mandag kveld viser øyeblikket når en tenåringsgutt slår en 82 år gammel kvinne midt i ansiktet. Foto: Skjermdump
FILMET VOLD: En video fra mandag kveld viser øyeblikket når en tenåringsgutt slår en 82 år gammel kvinne midt i ansiktet. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Innlandet politidistrikt har satt i gang etterforskning av en lang rekke kriminelle forhold som skal ha blitt begått på Rena mandag kveld.

Blant annet ble 82 år Norunn Lemberget slått av en tenåringsgutt, etter en diskusjon mellom de to. Gutten er over kriminell lavalder.

Da kvinnen snakket til en gruppe tenåringer, ble hun konfrontert av den unge gutten. Hendelsen ble filmet, og er siden spredt i sosiale medier.

- Jeg er ikke redd deg, sier kvinnen i starten av videoen før hun ber gutten om å fjerne seg fra området med en gang.

- Hva faen skal du gjøre, a? svarer gutten, som framstår som beruset.

En av personene bak kameraet ber kvinnen om å «bare gå inn. Han er full».

Da kvinnen, som står i inngangspartiet til boligen, forsøker å lukke døra, tar gutten tak og drar døra opp igjen.

- Vær så snill å gå herfra, gjentar kvinnen, som åpenbart er opprørt.

En annen av personene bak kameraet roper guttens navn og ber han komme, før gutten selv fortsetter:

SLÅTT TIL: Norunn Lemberget (82) ble slått i ansiktet etter en diskusjon med en tenåringsgutt. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg kan klikke noe inni helvete ...

To sekunder seinere tar gutten sats og slår kvinnen med full kraft midt i ansiktet.

Flere personer bak kamera roper igjen guttens navn, idet han igjen hever nevene som om han skal slå igjen. Flere personer går mot de to, og da trekker gutten seg tilsynelatende unna.

I etterkant av at videoen ble delt i sosiale medier har det også kommet flere grove trusler mot vedkommende som slo kvinnen.

Har flere videoklipp

Politioverbetjent Roger Næss bekrefter overfor Dagbladet at politiet etterforsker en lang rekke saker, som de mistenker er begått av en gjeng på fire tenåringer i alderen 14-16 år.

Politiet har også video av andre hendelser, som de mener er relevant i forbindelse med etterforskningen av den lange rekken kriminelle forhold som nå etterforskes.

- Politiet har mer enn det ene videoklippet, bekrefter Næss.

Tre av de fire involverte tenåringene er avhørt, men ingen av dem er siktet.

- Ingen er foreløpig siktet i saken. Alle (de fire, red.anm) har status som mistenkt. I politiavhør har heldigvis ungdommen vist anger for det de har gjort, og skaden de har påført andre, sier politioverbetjenten.

Dette er forholdene politiet etterforsker:

 • Vold mot en kvinne på over 80 år:
  - Voldshandlingen framstår som umotivert, sier Næss.
 • Ran av en yngre gutt:
  - Gutten ble truet til å gi fra seg penger, og det ble brukt kniv i forbindelse med truslene.
 • Trusler med kniv:
  - Også en annen ungdom ble truet med kniv.
 • Flere tilfeller av skadeverk mot kjørteøy:
  - Det er snak om dekk på biler som har blitt skåret opp og bilruter som har blitt knust.
 • Forsøk på grovt tyveri fra et utested:
  - Vi mener en rute til utestedet ble knust med hensikt om å ta seg inn der for å stjele.
 • Skadeverk i en idrettshall:
  - En vask ble bevisst tettet, og vannet ble deretter satt på.
 • Forsøk på ildspåsettelse:
  - En lagerrampe til en butikk på stedet ble forsøkt påtent.
 • Bæring av kniv og andre slagvåpen på offentlig sted.
 • Andre ordensforstyrrelser og ufin oppførsel.

- Disse forholdene er stort sett gjort av enkeltpersoner med en eller flere personer som vitner. Unntakene er ranet og forsøket på grovt tyverei, hvor flere av de involverte var med, sier Næss til Dagbladet.

Drapstrusler

Dagbladet er kjent med at gutten som slår kvinnen i videoen som nå sirkulerer i sosiale medier har mottatt drapstrusler. Næss bekrefter også at politiet er kjent med at flere personer har ytret ønske om å oppsøke gutten.

- Der er det gjort flere tiltak. Personene som er involvert i hendelsen er ikke å finne på de adressene som er delt på nett. Noen av adressene er også konkret feil, men de er uansett flyttet til hemmelig adresse. Vi ønsker å ivareta alle i denne saken - både fornærmede og de mistenkte ungdommene, sier Næss.

Han oppfordrer publikum til å ikke dele videoen av voldshendelsen.

- Vi vet at videoen er delt, og at den fortsatt blir delt av veldig mange. Vår oppfordring er å slette videoen som deles, av hensyn til den fornærmede i saken. Videre vet vi også at personer med likt eller ligenende navn som gjerningspersonen, har mottatt ubehagelige beskyldninger og så videre i sosiale medier. Vi ber publikum om å avstå fra slik oppførsel, og understreker at lovverket gjelder også på internett, sier han.

Kan etterforske trusler

Næss sier at politiet er til stede på sosiale medier, og at de følger med i grupper og kanaler hvor videoen har blitt delt.

- Er det aktuelt å også etterforske folk for trusler mot gutten?

- Ja, det kan være aktuelt. Men akkurat nå har vi fokus på denne saken, for å gjennoprette tryggehten for dem som er utsatt for dette og for personer rundt dem. Så får tiden vise hva som har kommet fra andre personer.

Politiet har foreløpig ikke jobbet aktivt for å få fjernet videoen fra sosiale medier, men har gått ut og bedt folk om å ikke dele videoen.

Den videre etterforskningen i saken vil bestå av avhør og innhenting av ytterligere tekniske bevis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer