82 år og drapsdømt

SKIEN (Dagbladet): Norges eldste drapsdømte, Thomas Blankenberg (82), hevder at han ikke skjøt ned og drepte niesen - Randi Blankenberg Skottheim - i Kragerø i 1997. Han er svekket både fysisk og mentalt og hører lite av det som blir sagt i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Agder lagmannsrett står overfor en svært spesiell sak. For det første hører tiltalte så pass dårlig at alt som sies må gjentas, som regel flere ganger.

Hukommelsen er imidlertid på flere områder så dårlig at vitneavhør av mannen fortoner seg som tilnærmelsesvis meningsløse.

Tiltalte er samtidig sterkt svekket fysisk. Hvorvidt mannen er å betrakte som senil og dermed strafferettslig utilregnelig, vil retten måtte ta stilling til. Herredsretten kom til at han var tilregnelig i juridisk forstand i fjor høst.

I fjor høst ble Blankenberg dømt til sju års fengsel for udåden.

Manglende bevis

82-åringen nekter for å ha drept niesen og hevder at han ikke har hatt motiv for udåden.

Advokat Klomsæt går dermed langt i å insinuere at det må ha vært en annen drapsmann, altså avdødes ektemann. Han er innkalt som vitne seinere denne uka.

Klomsæt mener at politiet gjorde en svært slett jobb på åstedet.

Skyldspørsmål

Aktor, statsadvokat Kjerstin Kvande, fastslo at det ikke finnes noen som helst holdepunkter for å kaste mistanken over på ektemannen, noe hun mente advokat Klomsæt forsøkte. - Dette er en spesiell sak. Tiltalte er 82 år og har en betydelig alders-mental svekkelse. Hans fysiske tilstand er skrøpelig. Det er hjerteskjærende å se ham i rettssalen nå. Det er vanskelig å være uberørt av hvordan han framstår i dag. Han vil vanskelig kunne sone en dom, men skyldspørsmålet må avklares.

Sigurd Klomsæt angrep straks motparten overfor juryen:

- Glem alt det aktor har sagt. Hun viser at hun ikke akter å være objektiv. Alt dere skal gjøre er å se på sakens fakta, det som framkommer her i retten.

USKYLDIG?<7b> - Hvorfor skulle jeg skyte henne? Vi var jo venner, gjentok Thomas Blankenberg (82) gang på gang i retten. Her sammen med etterforsker Harald Olsen, som bistår forsvarer Sigurd Klomsæt.