Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

82-åring tapte kampen mot Mount Everest

Ville bli den eldste til å bestige fjellet.

OMKOM: Shailendra Kumar Upadhyaya (82) ville bli den eldste til å bestige Mount Everest. Han døde i forsøket. Foto: AFP PHOTO/Rawjendra K C/SCANPIX
OMKOM: Shailendra Kumar Upadhyaya (82) ville bli den eldste til å bestige Mount Everest. Han døde i forsøket. Foto: AFP PHOTO/Rawjendra K C/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

82 år gamle Shailendra Kumar Upadhyaya døde i forsøket på å bli den eldste til å bestige Mount Everest. Trolig ble han offer for høydesyken. Upadhyaya, som hadde vært utenriksminister i Nepal og dessuten permanent FN-representant på 1970- og 80-tallet, var litt av en tøffing. Han hadde gjennomgått harde treningsprogram, med flere toppturer, før han la ut på sin siste tur.

- Det å bestige fjell er ofte assosiert med fysisk styrke. Men du må også være mentalt sterk for å klare denne klatreturen. Jeg vil bevise at eldre mennesker som meg er i stand til å klare slike utfordringer, sa Upadhyaya før han startet turen.

Støtte Klatreturen ble organisert av Senior Citizen Mount Everest-ekspedisjonen, som støtter eldre menneskers forsøk på å beseire det berømte fjellet ved den nepalske-kinesiske grensen.

- Nepals tidligere utenriksminister døde mandag, heter det i en offisiell meldingen fra regjeringen.

Dødsårsaken ble ikke opplyst, men det spekuleres på om han ble felt av høydesyken.

Ifølge Everestnews var Upadhyaya oppe ved første base da han begynte å føle seg dårlig. Basen ligger på 5.900 meters høyde. Han ville returnere til base camp for å få medisinsk hjelp da han kollapset, melder en talsmann.

Mange ofre Rundt 3.000 mennesker har besteget Mount Everest siden Edmund Hillary og Tenzing Norgay var de første til å beseire fjellet i 1953.

Flere hundre har imidlertid måttet bøte med livet i forsøket. Mange av dem har falt i døden eller omkommet som følge av høydesyke under oppstigningen.

(NTB)

DØDSFELLE: Flere hundre har omkommet i forsøket med å bestige Everest siden Edmund Hillary og Tenzing Norgay var de første til toppen i 1953.
 Foto: AFP PHOTO/Prakash MATHEMA/SCANPIX
DØDSFELLE: Flere hundre har omkommet i forsøket med å bestige Everest siden Edmund Hillary og Tenzing Norgay var de første til toppen i 1953. Foto: AFP PHOTO/Prakash MATHEMA/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media