Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

82 døde etter at kraftig jordskjelv rammet Indonesia

Tsunamivarsel er trukket tilbake etter at jordskjelv med styrke 7 rammet ferieøya Lombok i Indonesia.

EVAKUERER: Flere innbyggere flykter fra området der skjelvet rammet. Foto. Ahmad Subaidi/Antara Foto/Reuters/Scanpix
EVAKUERER: Flere innbyggere flykter fra området der skjelvet rammet. Foto. Ahmad Subaidi/Antara Foto/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 82 mennesker er døde etter det kraftige jordskjelvet som rammet ferieøya Lombok i Indonesia, ifølge Reuters, som siterer indonesiske myndigheter.

Minst 20 etterskjelv er registrert siden det første skjelvet, ifølge The Syndey Morning Herald.

Et tsunamivarsel ble sendt ut, men indonesiske myndigheter har nå trukket varselet, melder AP.

Dagbladet har vært i kontakt med nordmenn som nå befinner seg nordvest på Lombok i Indonesia.

De forteller at det er fullstendig kaos i trafikken på øya, at bygninger er ødelagte og at lokalbefolkningen er livredde, til tross for tilbaketrekningen av tsunamivarselet.

KAOS: Folk er redde på Lombok, og det er fullstendig kaos i trafikken på øya. Foto: Dagbladet-tipser
KAOS: Folk er redde på Lombok, og det er fullstendig kaos i trafikken på øya. Foto: Dagbladet-tipser Vis mer

- Folk løper opp mot fjellene, forteller de til Dagbladet.

Rett under bakken

Ifølge myndighetene kan jordskjelvet ha skapt store ødeleggelser, skriver CBS News. Folk har flyktet fra hjemmene sine, melder kanalen.

- Alle løp umiddelbart ut fra sine hjem, alle fikk panikk, sier en innbygger i Mataram til nyhetsbyrået AFP.

Det meldes om ødelagte bygninger både på Lombok og på naboøya Bali.

Jordskjelvets episenter ligger kun 10 kilometer under bakken i Lombok i Indonesia, ifølge det amerikanske overvåkingssenteret USGS.

JORDSKJELV: Et jordskjelv med styrke på 7 på Richters skala rammet Indonesia i ettermiddag. Minst tre personer er omkommet som følge av skjelvet. Video: CNN Vi betaler for dine videoer. Send inn til videotips@dagbladet.no. Vis mer

Ifølge talsperson Sutopo Purwo Nugroho for Indonesias nasjonale byrå for skadebegrensning ved katastrofer, skal man også ha kjent skjelvet på andre deler av naboøya Bali.

Singapores innenriksminister K. Shanmugam var i Lombok på en sikkerhetskonferanse da jordskjelvet rammet. Han beskriver på Facebook hvordan han opplevde situasjonen da hotellrommet hans i 11. etasje plutselig begynte å riste voldsomt.

- Veggene slo sprekker, det var rett og slett mulig å stå oppreist, skriver han.

Behandler skadde

HELSEPERSONELL: Utenfor et hotell der jordskjelvet rammet har en rekke helsepersonell samlet seg. det er foreløpig ikke meldt om omkomne etter skjelvet, som hadde en styrke på 7. Foto: Rita Siswati/AFP/Scanpix
HELSEPERSONELL: Utenfor et hotell der jordskjelvet rammet har en rekke helsepersonell samlet seg. det er foreløpig ikke meldt om omkomne etter skjelvet, som hadde en styrke på 7. Foto: Rita Siswati/AFP/Scanpix Vis mer

Lombok ligger like ved ferieøya Bali og er et populært mål for ryggsekkturister.

Bilder fra de hardest rammede områdene viser at helsepersonell behandler skadde utenfor et hotell på øya.

For bare en uke siden omkom 17 personer i et annet jordskjelv på den samme øya. Det hadde en styrke på 6,4. Da ble også over 1000 bygninger helt eller delvis ødelagt, melder NTB.

I desember 2004 utløste et jordskjelv med styrke 9,1 jordskjelv utenfor Sumatra en tsunami som drepte 230 000 mennesker i flere land.

Dagbladet følger saken.

SKADD: Bildet viser at en skadd kvinne får behandling etter at skjelvet søndag rammet Lombok med en styrke på 7. Kvinnen blir ifølge AP fraktet til sykehus på øya. Foto: AP/Scanpix
SKADD: Bildet viser at en skadd kvinne får behandling etter at skjelvet søndag rammet Lombok med en styrke på 7. Kvinnen blir ifølge AP fraktet til sykehus på øya. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!