82 prosent av skilsmissebarn vil ikke at foreldre skal holde sammen «for barnas skyld»

- Mange par kommer til et familievernkontor når det ikke er så mye forhold igjen å redde.

FAR OG DATTER: En ny studie fra familielovorganisasjonen Resolution viser at 82 prosent av unge i alderen 14 - 22 som har opplevd skilsmisser mener det er bedre om foreldre skiller seg i stedet for å holde sammen for barnas skyld.  
Illustrasjonsfoto: Jens Sølvberg / Samfoto
FAR OG DATTER: En ny studie fra familielovorganisasjonen Resolution viser at 82 prosent av unge i alderen 14 - 22 som har opplevd skilsmisser mener det er bedre om foreldre skiller seg i stedet for å holde sammen for barnas skyld. Illustrasjonsfoto: Jens Sølvberg / SamfotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Det britiske statstikkfirmaet ComRes har nylig publisert en studie om barn og unge i skilsmisser. Den viser at 82 prosent av de undersøkte barna - i alderen 14 - 22 år - mener det er bedre om foreldrene skiller seg i stedet for å forbli gift «for barnas skyld». Dette skriver The Guardian.

Ett av skilsmissebarna i studien mente at det er det bedre å skilles før uvennskap og uvilje overfor partneren har festet seg. 514 unge deltok i undersøkelsen, alle i aldersgruppen 14 - 22 år. Alle hadde erfaring med at foreldrene skilte seg, eller at foreldres langvarige forhold ble avsluttet. 88 prosent av undersøkelsens deltakere mente at det var viktig at barna ikke måtte velge mellom foreldrene.

- Mange venter for lenge Trine Eikrem, psykolog og leder på Enerhaugen familievernkontor, mener at resultatene fra studien også kan være gjeldende for norske skilsmissebarn.

- Vi ser at foreldre prøver å holde sammen så godt de kan når de har barn, fordi det å gå fra hverandre er sistevalget når man har en familie. Jeg tror mange kjenner på nederlagsfølelsen, men veldig mange par kommer for sent til familievernskontorene. De kommer først når det ikke er så mye forhold igjen å redde, sier Eikrem til Dagbladet.

Hun forteller at det er viktig at foreldrene involverer barna i hva mor og far føler i forbindelse med en skilsmisse, men at barna ikke skal settes i en situasjon der de må ta avgjørelser for foreldrene. Barn får lett med seg hvordan stemningen mellom foreldrene er, og det er derfor viktig at man er ærlige mot dem.

Mange av barna i den britiske studien savnet informasjon om hva som skjedde mellom foreldrene i forkant av en skilsmisse, og fortalte at de ikke opplevde at de kunne være med på å ta avgjørelser underveis. Dette gjaldt for eksempel hvem de skulle bo hos. 50 prosent av skilsmissebarna var enige i påstanden om at foreldrene satte deres behov først.

- Langvarige konflikter er skadelige Eikrem forteller at Enerhaugen familievernkontors oppgave er å hjelpe familiene som kommer til dem best mulig, ved å blant annet få til et brudd som blir minst mulig belastende for barna. Det er viktig at barna involveres i denne prosessen.

Eikrem mener det er viktig at par ikke venter så lenge med å skille seg at de ikke har mer godvilje for hverandre når det først skjer. Manglende vilje til å finne løsninger for deres felles barn kan gjøre at det ikke skapes noen ro og gode avtaler rundt barna.

- Vi vet at det er skadelig for barn å leve i langvarige konflikter mellom foreldrene, og for noen vil et brudd være det som demper konfliktene barna lever i. For andre er det bruddet som skaper konfliktene. Sånn sett tror jeg nok at en del par venter for lenge, konfliktene er til stede i livene deres og blir større og større, sier Eikrem til Dagbladet.

Studien viste også at mens barnas forhold til mødrene i stor grad forble det samme eller ble bedre, ble forholdet til fedrene ofte verre.

- Grunnene til dette er velkjente. Noen fedre forlater familien. Andre fedre og barn blir forhindret fra å ha et meningsfylt forhold fordi at moren, av en eller annen grunn, ikke oppmuntrer til eller tillater at det opparbeides et slikt forhold. Andre fedre sliter med selvtillit og helseproblemer etter skilsmissen, men disse grunnene er kanskje ikke så kjente, sa Bob Greig, grunnleggeren av alenepappa-organisasjonen Only Dads, til The Guardian.

Vokser opp med færre verktøy 31 prosent av de unge skulle ønske at foreldrene deres ikke kritiserte hverandre mens barna hørte på, og 30 prosent sa at de hadde foretrukket om foreldrene forstod hvordan det var å være barn i en skilsmisse.

Eikrem sier at foreldre selv må søke hjelp i forbindelse med langvarige konflikter i parforholdet, men også etter et brudd. På lengre sikt kan dette ikke bare være av betydning for de voksne, men også barn i familien.

- Slik som studien viser, så sier en del barn at de har vokst opp med dårlige rollemodeller i parforhold. De vokser opp med folk som ikke viser kjærlighet. Om det har vært mye konflikter og dårlig konfliktløsning, vokser de opp med færre verktøy. Dette kan bli et problem for dem senere, både med venner og med fremtidige partnere. Barna vet ikke hva som er normalen, men når barna selv beskriver hvordan foreldrene endrer seg etter brudd, kan man ofte høre en forskjell. Det er ikke noe godt for barn å vokse opp med misfornøyde foreldre. Nesten alle barn jeg har snakket med sier at skilsmisse er vondt, men at når den har «landet», så har de fått det bedre, sier Eikrem til Dagbladet.

MOR OG DATTER: 60 prosent av de undersøkte barna opplevde at de ikke fikk være med på å ta avgjørelser i forbindelse med skilsmissen. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto
MOR OG DATTER: 60 prosent av de undersøkte barna opplevde at de ikke fikk være med på å ta avgjørelser i forbindelse med skilsmissen. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto Vis mer