Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

832 skolebarn skadd i trafikken

Politiet frykter trafikken ved skolestart. Store kontroller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Neste uke løper en halv million barn tilbake på skolen etter sommeren. For mange seksåringer blir overgangen til skolelivet ekstra stor når de møter trafikken. 

I fjor ble 832 barn i skolealder skadd i trafikken, viser tall fra SSB. 255 av disse var under seks år gamle. 175 av barna ble skadd som fotgjengere, 174 av dem syklet da ulykken skjedde.

Skolestart betyr trafikkaos og farlige situasjoner for barna våre. Ved mange skoler hersker kaoset om morgenen. Foreldre feilparkerer på fortau og gangfelt og rygger inn i skoleporten for å snu. Altfor høy fart langs skoleveiene skaper mange farlige situasjoner for små og myke trafikanter.

- Vi ser at foreldre som kjører til skolen ofte har for dårlig tid. De stopper ikke for gangfelt, de kjører for fort og barna er for dårlig sikret. Vi har også tatt foreldre som kjører med dagen derpå-promille til skolen, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegård.

Litt fart gir stor fare

Politiet vil ha intensiverte kontroller langs skoleveiene nå og i et par uker framover. De er spesielt oppmerksomme på høy fart, som er et stort problem ved mange skoler. Feilparkering som skaper problemer for barna og mangelfull sikring av barn og voksen er andre ting de kontrollerer.

Lokalt politi vil følge opp og holde hyppige kontroller utover høsten, lover Utrykningspolitiet. For så fort foreldre og andre bilister øker farten med bare 10 km/t øker faren for barna dramatisk.

- 10 km i timen utgjør utrolig mye på risikosiden og bremselengden øker betraktelig. Et barn har en god sjanse til å overleve en påkjørsel i 30 km/timen, men mye dårligere sjanse til å overleve hvis det blir påkjørt i 40 km/timens, sier Kristin Eli Strømme, fagsjef i Trygg Trafikk til Dagbladet.no.

FARLIG HVERDAG: Små skolebarn møter farlige situasjoner på veien til skolen. Situasjonen blir enda verre når en rekke foreldre bryter fartsgrensene for å få sitt barn trygt fram til skolen. Foto: Robert S. Eik
FARLIG HVERDAG: Små skolebarn møter farlige situasjoner på veien til skolen. Situasjonen blir enda verre når en rekke foreldre bryter fartsgrensene for å få sitt barn trygt fram til skolen. Foto: Robert S. Eik Vis mer

Fordi så mange foreldre kjører barna til skolen blir trafikken der ekstra tett.

- Mange er opptatt av å få sitt eget barn trygt fram, men glemmer å tenke på helheten og sikkerheten til alle de andre barna som sykler og går til skolen. Hvis du må kjøre bil, er det en bedre løsning å stoppe et par kvartaler unna. Barna får beveget seg litt og kaoset ved skolen blir mindre, sier Strømme.

Lær barna å gå i trafikken

Kunnskapsløftet har fått trafikk inn i skolens læreplan. Barna skal nå lære om trafikksikkerhet og å ferdes i trafikken ved å bruke nærmiljøet.

- Det er veldig gledelig. Foreldrene bør også gjøre sin del av jobben. Det beste du kan gjøre er å følge barnet ditt til skolen som fotgjenger. Og husk: barn lærer av din oppførsel, enten du følger eller bryter reglene, sier Strømme.

I forbindelse med skolestart er det flere ting som foreldrene bør gjøre, mener sjefen for Utrykningspolitiet.

- Det er viktig å sjekke om veien, som barna skal gå på, er trygg nok. Øvelse gjør mester, og det er viktig å gå turen sammen med sine barn. Her må foreldrene vise barna hvordan de skal gå, og hvilke farlige situasjoner som kan oppstå, sier Humlegård.

image: 832 skolebarn skadd i trafikken
DETTE ER BEST: Spreke og trygge barn på sikker skolevei. Politiet oppfordrer foreldre til å følge barna sine for å lære dem å ferdes i trafikken.