84-årig kvinne kidnappet og befølt

43- og 45-åring dømt i Oslo.

OVERFALT UNDER SPASERTUR: Den 84-årige kvinnen var ute og spaserte med sin sønn hjemme på Bogerud da hun ble kidnappet. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
OVERFALT UNDER SPASERTUR: Den 84-årige kvinnen var ute og spaserte med sin sønn hjemme på Bogerud da hun ble kidnappet. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En 43-åring fra Oslo og en 45-åring fra Hagesunds-distriktet er dømt i Oslo tingrett fordi de for halvannet år siden bortførte og befølte en da 84-årig kvinne på Bogerud i Oslo. Kvinnen ble først sluppet ut av mennenes bil etter to timer.

På tur med sønnen
Kvinnen var en novemberdag i 2007 ute og spaserte sammen med sin sønn da de ble var en hvit kassebil. Bilen kjørte først sakte forbi dem, men snudde og stoppet ved dem.

Mor og sønn oppfattet situasjonen som truende og la på sprang. Fordi kvinnen var dårlig til beins, med et ødelagt kne, kastet hun seg ned i gresset, men ble oppdaget av 43-åringen. Han og kameraten tok henne under hver sin arm og bar henne inn i bilen. Så kjørte de av sted.

Etter en stund stoppet mennene bilen og saumfarte ryggsekken hennes ved å tømme ut innholdet. Noe av det, ei strikkejakke og en pakke kjeks, ble seinere funnet i en søppelkasse utenfor 43-åringens bopel på Ulsrud.

Skrekkslagen
Deretter kjørte de videre, før de igjen stoppet. Denne gangen befølte begge mennene den aldrende kvinnen over hele kroppen, ifølge hennes forklaring trolig på jakt etter penger. De tok av henne støvlene og skautet, og de kjente også etter innenfor BH-en.

Den skrekkslagne kvinnen, som fryktet hun ville bli voldtatt, prøvde å rope etter hjelp - til ingen nytte. Etter en stund ble hun imidlertid sluppet av, på et totalt ukjent sted. Det var mørkt, og hun gjemte seg under en veranda.

Først da det ble lyst, våget hun seg ut og fikk hjelp av en forbipasserende til å finne nærmeste T-banestasjon.

Innrømmer skyld
Den enstemmige retten fester full lit til kvinnens forklaring, som også langt på vei stemmer overens med 45-åringens forklaring. Begge de to mennene har erkjent straffskyld i henhold til tiltalen.

De to, som er godt kjent for politiet fra før, har fortalt at de aldri hadde sett kvinnen før. Derimot trodde de at sønnen hennes var identisk med en mann som skyldte en av dem penger. Retten ser ikke noe formildende ved dette.

I tillegg til kidnappingen ble de to dømt for flere andre tiltalepunkter, blant annet ulovlig våpenbesittelse og kjøring i påvirket tilstand; 45-åringen, som satt bak rattet, hadde inntatt så vel heroin som amfetamin den aktuelle dagen.

43-åringen dømmes til fengsel i seks måneder, mens 45-åringen, som har en småbarnsfamilie på Vestlandet å forsørge, samt et avrusningsopplegg å følge, dømmes til 150 timers samfunnsstraff, i tillegg til en bot på 10 000 kroner. Ingen av dem må betale saksomkonstninger.