Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

8,4 prosent av sex-forbryterne gjentar overgrep

Hver fjerde sedelighetsforbryter faller tilbake til nye lovovertredelser innen fem år, viser en undersøkelse av 332 overgripere. 8,4 prosent av overgriperne gjør nye sedelighetsforbrytelser. Tendensen til tilbakefall er lavere sammenliknet med tidligere undersøkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgriperne deles inn i tre grupper, barneovergripere, voldtektsutøvere og andre sedelighetsforbrytere. Det var ingen forskjell mellom de tre gruppene i hvor stor andel som gjorde nye seksuelle overgrep, men voldtektsutøverne falt oftere tilbake til annen kriminalitet enn de to andre gruppene.

Det er professorene Berthold Grünfeld og Kjell Noreik ved Seksjon for sosialmedisin ved Universitetet i Oslo som står bak undersøkelsen. De har fulgt 332 personer som i 1987 ble dømt for sedelighetsforbrytelse i fem år i frihet, eller til de hadde tilbakefall til nye overgrep på et tidligere tidspunkt. En av de 332 er kvinne, og bare noen få hadde fått behandling.

Undersøkelsen er presentert i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Overgrep mot barn

Voldtektsforbryterne i undersøkelsen hadde en gjennomsnittsalder på 30 år i 1987, de andre sedelighetsforbryter ne hadde en gjennomsnittsalder på 31 år. Barneovergriperne var eldre, i snitt 38 år.

Noreik og Grünfeld har lagt særlig vekt på å belyse barneovergriperne. Det viste seg at det var et betydelig innslag av vinningskriminalitet blant disse, både før og etter at de ble dømt for overgrep mot barn. 6,5 prosent av dem ble dømt for nye sedelighetsforbrytelser, de fleste for nye overgrep mot barn.

- Barneovergripernes lave tilbakefallstilbøyelighet kan ha sammenheng med aldersfaktoren. De var i tillegg mindre kriminelt belastet, påpeker professorene.

Ettersom de barneovergriperne som gjorde nye sedelighetsforbryte lser, stort sett forgrep seg på barn igjen, mener forskerne de kan ha mer dyptgående personlighetsavvik.

For kort tid

Også blant voldtektsforbryterne dominerte vinningskriminalitete n, men det var i tillegg et betydelig innslag av voldskriminalitet. De andre sedelighetsforbryterne var i mindre grad dømt for vold, men mange av dem var dømt for vinningskriminalitet.

Noreik og Grünfeld mener den forholdsvis unge alderen og det utpregede blandingskriminelle mønsteret forklarer noe av tendensen til tilbakefall hos voldtektsforbryterne.

De påpeker at en observasjonstid på fem år i frihet generelt er for kort til å kunne si noe om risikoen for nye sedelighetslovbrudd. En canadisk studie viste at så mange som 23 prosent først gjorde nye overgrep mer enn ti år etter at de kom ut fra fengsel. Skandinaviske studier har også hatt høyere tilbakefallsprosent.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!