POLITIET: Spansk opprørspoliti gikk løs på de som forsøkte å stemme ved dagens valg for Catalonias uavhengighet. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
POLITIET: Spansk opprørspoliti gikk løs på de som forsøkte å stemme ved dagens valg for Catalonias uavhengighet. Foto: AP Photo/Manu FernandezVis mer

Catalonia

844 er skadet etter dagens folkeavstemning. Spanias statsminister: – I dag vant demokratiet

Regjeringen erklærte avstemningen for ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Katalanske myndigheter melder at 90 prosent stemte for et uavhengig Catalonia.

(Dagbladet): Ifølge nyhetsbyrået AP har Spanias statsminister Mariano Rajoy uttalt under et TV-intervju at det ikke har funnet sted noen folkeavstemning i Catalonia i dag.

Spanias statsminister Mariano Rajoy. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Spanias statsminister Mariano Rajoy. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO Vis mer

- Vi gjorde det vi måtte. I dag vant demokratiet, fordi grunnloven ble overholdt, sa Rajoy etter at valglokalene stengte klokka 20.

Sammenstøt med politiet
Dagens folkeavstemning for Catalonias uavhengighet ble alt annet en fredfull. Spanias regjering erklærte avstemmingen ulovlig.

Dette førte til sammenstøt mellom de som ønsket å stemme og politiet som ønsket å forhindre dem i å gjøre det.

Bilder og video viser politimenn som brutalt går løs på velgerne. Politiet har blant annet, ifølge en rekke medier, avfyrt gummikuler. Brannmenn, som støttet valget, forsøkte å beskytte velgerne fra politimennene. Enkelte bilder viser at det ikke bare oppsto en konfrontasjon, men at politiet faktisk slo og angrep brannfolkene.

Ifølge AP tvang spansk politi seg inn i valglokalene med makt. De klippet låser og knuste glass, skriver nyhetsbyrået. Spansk politi har beslaglagt stemmeurner og valgsedler ved valglokaler i Catalonia, opplyser det spanske innenriksdepartementet.

- Politiets brutalitet vil for alltid skamme den spanske staten, sa Carles Puigdemont, den katalanske presidenten.

VOLD: Spansk politi bruker fysisk makt for å fjerne katalanske demonstranter fra stemmelokaler i Spania søndag. Video: CNN / Minister of Justice / Catalan Government Vis mer

761 skadet
Avstemningen er en hån mot selve essensen av demokratiet, sa Rajoy etter at valglokalene stengte. Han hevdet at det ikke har funnet sted noen folkeavstemning, og avfeide all kritikk om brutal framferd av politi og sentralmyndigheter. Han sa at politiet utførte sin plikt og beskyttet landets lover.

- Vi vil aldri lukke døra for dialog, men det må skje innenfor rammen av loven og demokratiet, sa Rajoy.

Samtidig som statsministeren talte, opplyste katalanske regionmyndigheter at så mange som 761 personer var såret i voldsomme sammenstøt med spansk politi. Nå er tallet oppjustert til 844 skadde.

BANK: Politiet i Spania har gjentatte ganger brukt vold mot katalanske demonstranter søndag. Ifølge regionale myndigheter skal 337 mennesker ha blitt skadet av det nasjonale politiet. Video: Toni Segovia / Marc Tardiu / CNN Vis mer

Det er to personer som er alvorlig skadet, og en person blir behandlet for en øyeskade som ser ut til å stamme fra en gummikule, ifølge AP.

Barcelonas ordfører Ada Colau sier Rajoy burde gå av etter at politistyrkene ble observert mens de sparket og slo folk som forsøkte å ta seg til valglokalene.

- Rajoy har vært en svekling som har gjemt seg bak påtalemyndigheten og domstolene. I dag krysset han alle grenser med politiets metoder mot vanlige folk, gamle og familier som forsvarte sine grunnleggende rettigheter, sa Colau.