- NY TYPE ELDRE: Professor Per Fugelli mener helsevesenet må forberedes på en ny type eldre, som er vant til selv å ta styringa.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
- NY TYPE ELDRE: Professor Per Fugelli mener helsevesenet må forberedes på en ny type eldre, som er vant til selv å ta styringa. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .Vis mer

847 over 65 år tok sitt eget liv

Tok sitt liv da sykdom og funksjonstap rammet dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nær 850 eldre tok sitt eget liv i tiåret 1999-2008. Et fellestrekk var at de var handlekraftige og viljesterke, og de tok sitt liv da sykdom og funksjonstap rammet dem.

Denne kunnskapen fremkommer i en fersk doktoravhandling, skriver Vårt Land.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det var 617 menn og 230 kvinner som i en alder over 65 år valgte selvmord i årene 1999 til 2008.

Selvkontroll Ifølge overlege Ildri Kjølseths doktorgrad er det følgende fellestrekk ved eldre over 65 år som avslutter sitt eget liv:

Gjennom livet har de fremstått som viljesterke personer, i stor grad handlingsorienterte og med stort behov for å ha kontroll selv.

Når sykdom og funksjonstap inntraff i alderdommen, slik at de tapte evnen til å bestemme over eget liv, ble livet en byrde.

Kjølseth har studert 23 selvmord, fordelt på 19 menn og 4 kvinner i alderen 65 år til 90 år. Selvmordene er undersøkt gjennom intervjuer med personer som kjente de avdøde godt.

Demokratisk behandling Professor i samfunnsmedisin Per Fugelli sier at «høyere, sterkere og raskere-samfunnet» kan gjøre det vanskeligere å bli gammel. Samtidig understreker han at helsevesenet må lære seg til å ta imot en ny type eldre, en gruppe som gjennom livet har vært vant til å ta styringen.

- Man må ut av den gamle, kommandomedisinske modellen og innstille seg på en helt annen demokratisk samhandling med den enkelte pasient, sier professoren.

(NTB)