85 000 færre Karadzic-demonstranter enn spådd

Men de som kom digger krigsforbryteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 15.000 serbiske ultranasjonalister deltok i en regjeringsfiendtlig protest til støtte for Radovan Karadzic i Beograd.

Dermed så det ut til at demonstrasjonen ville bli langt mindre enn arrangørene hadde håpet på, og langt mindre farlig enn mange hadde fryktet.

Tusener av politi i opprørsutstyr var utplassert i den serbiske hovedstaden for å sørge for ro og orden. USAs ambassade stengte to timer tidligere enn normalt og spådde ifølge nyhetsbyrået AP at opptil 100.000 kunne komme til å delta.

I februar, forrige gang det var en stor, nasjonalistisk demonstrasjon i Beograd, ble USAs ambassade angrepet og delvis brent. Protesten den gang var rettet mot Kosovos løsrivelse.

Markere støtte

Norges ambassadør i Serbia, Haakon Blankenborg, sier at han først og fremst venter at demonstrantene vil markere støtte til bosniaserbernes tidligere president, Radovan Karadzic, og forsøke å styrke nasjonalistpartiet SRS’ stilling.

- Det skal mye til for at denne demonstrasjonen får storpolitisk virkning, sier han på telefon fra Beograd til NTB.

Blankenborg tviler på at striden om utlevering av Karadzic kan skape splid i regjeringen nå.

Aggressive, men langt færre nasjonalister enn ventet deltok i demonstrasjonen til støtte for Radovan Karadzic i Beograd tirsdag kveld. Foto: Ivan Milutinovic/Reuters/Scanpix
Aggressive, men langt færre nasjonalister enn ventet deltok i demonstrasjonen til støtte for Radovan Karadzic i Beograd tirsdag kveld. Foto: Ivan Milutinovic/Reuters/Scanpix Vis mer

- Det er ganske usannsynlig. Så tidlig etter regjeringsdannelsen har alle alt å tape på at noe slikt skulle skje, sier han og tror at regjeringen snarere blir mer samlet.

Demonstrasjonen skulle etter planen gå fra sentrum av byen til Spesialdomstolen der Radovan Karadzic sitter varetektsfengslet. Serbisk politi sa en halv time før demonstrasjonen skulle begynne at rundt 2.000 deltakere var kommet, mens nyhetsbyråer anslo antallet før arrangementet begynte til 15.000-16.000.

- Ikke sendt anke

Lederen for kontoret som skal samarbeide med Haag, direktør Dusan Ignjatovic, sa til nyhetsbyrået Tanjug at han tror Karadzic er i Haag innen utgangen av uka. Han sa samtidig at han ikke lenger trodde Karadzics advokat har sendt noen anke i utleveringsspørsmålet, melder nyhetsbyrået DPA.

- Jeg tror ikke anken eksisterer. Hvis den gjorde det, ville den ha kommet til domstolen nå, sa Ignjatovic.

Karadzics advokat ville tirsdag ikke lenger si om han hadde postlagt anken, og domstolen sa den ville vente «rimelig lenge» før den fatter en beslutning. Hvis en anke ikke innleveres, kan domstolen beslutte å utlevere Karadzic.

Advart

Serbias president Boris Tadic hadde forlatt hovedstaden, men advarte tidligere på dagen demonstrantene da han kommenterte situasjonen.

LIKER KARADZIC: Tilhengerne hadde laget egne t-skjorter og plakater. Foto: Ivan Milutinovic/Reuters/Scanpix
LIKER KARADZIC: Tilhengerne hadde laget egne t-skjorter og plakater. Foto: Ivan Milutinovic/Reuters/Scanpix Vis mer

- Alle har rett til å demonstrere, men de bør vite at lov og orden skal respekteres, sa Tadic.

Den serbiske presidenten reiste tirsdag til Presevo helt sør i Serbia, nær grensen til Makedonia, for å markere starten på et stort byggeprosjekt, motorveistrekningen Corridor 10. Under den forrige nasjonalistdemonstrasjonen i februar var president Tadic på besøk i Romania.

Presidenten sa samtidig at han fant det utrolig at noen demonstrerte fordi regjeringen opprettholder loven. Han advarte politikere mot å støtte ulovligheter.

(NTB)

Foto: Ivan Milutinovic/Reuters/Scanpix
Foto: Ivan Milutinovic/Reuters/Scanpix Vis mer
HYLLES: Radovan Karadzic.
IVRIGE: Men det kom 85 000 færre enn annonsert.
HYLLET FOLKEMORDTILTALT: Ytterliggående nasjonalister demonstrerte for den folkemordtiltalte Radovan Karadzic i Beograd tirsdag.
DEMONSTRERTE: Tusener av ultranasjonalister samlet seg i Beograd tirsdag kveld for å vise støtte for den arresterte, her kamuflerte, Radovan Karadzic. Det er nå reist tvil om Karadzics advokat overhodet har sendt en anke av utleveringsbeslutningen.