85 000 nordmenn rammet av konkurs

Reiseselskapet Thomas Cook avvikles med øyeblikkelig virkning etter at forhandlinger brøt sammen natt til mandag, 178 år etter at selskapet ble grunnlagt.

BLÅMANDAG: Tom André Gustavsen fra Horten bestilte ferien i mai. Da han møtte opp på Gardermoen i dag trodde han at han skulle på tur. Men da han så på avgangstavlen fikk han seg en kalddusj. Video: Emilie Rydning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Er du rammet av Thomas Cook-konkursen? Tips oss på 2400@db.no

Drøyt 85 000 personer har booket reiser med Ving Norge det neste året, skriver NTB. Selskapet eies av Thomas Cook.

Ving Norge opplyser til NTB at de for tiden har 9101 reisende ute på tur. Det omfatter 8555 personer på charterreise og 546 som har reist med rutefly.

Fra 1. oktober i år og fram til slutten av september neste år er det booket reiser for 85 345 personer. Av disse er det 74 532 charterturister og 10 813 som skal reise med rutefly.

Ving sitter mandag morgen i krisemøte, etter reiseselskapet Thomas Cook gikk konkurs natt til mandag.

- Nå er vår førstepri å få ut informasjon til berørte kunder, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff til Dagbladet.

Ving varslet først en pressekonferanse klokka 12, men klokka 0840 kom beskjeden om at den er utsatt.

Det var altså i nattetimene natt til mandag at beskjeden om konkursen kom.

- Thomas Cook er konkurs. Den britiske bedriften er stanset med umiddelbar effekt og alle framtidige flyvninger og ferider er kansellert, skriver selskapet på sin nettside.

Totalt 21 000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse, og Thomas Cook Groups passasjerfly er satt på bakken.

Samtidig kanselleres hundretusener av billetter. Dette kan ramme totalt 9 000 norske Ving-kunder. Ving, som er et heleid underselskap, har ikke besvart Dagbladets henvendelser etter at konkursen var et faktum.

Ving har besluttet å kansellere alle flygninger i Norge og Norden mandag etter at eierselskapet Thomas Cook er begjært konkurs.

Det opplyser Ving på sine svenske nettsider.

Ved en konkurs kan norske kunder søke om erstatning hos Reisegarantifondet på deres nettsider ved å legge fram reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

BEKLAGET: Administrerende direktør i Thomas Cook, Peter Frankhauser, beklager overfor både ansatte og reisende etter at de ikke klarte å redde verdens eldste reisebyrå. Video: AP Vis mer

Storbritannias luftfartsmyndighet CAA opplyser at de jobber med repatrieringen av 150 000 briter.

Turister rammet

Britiske turister sier til BBC at de allerede er rammet, bare timer etter konkursmeldingen. Turister ved feriestedet Les Orangers i Tunisia sier at gjester som var i ferd med å dra, fikk beskjed om å betale ekstra fordi feriestedet fryktet at Thomas Cook ikke ville betale for seg.

Turisten Ryan Farmer sier at da kravet ble avfeid, stengte sikkerhetsvakter utgangsporten.

– Det føltes som en gisselsituasjon, sier Farmer.

Nyhetsbyrået AP har ikke klart å komme i kontakt med verken Les Orangers eller den britiske ambassaden i Tunis.

- Veldig trist

Selskapet opplyser at en anmodning ble sendt til en domstol om styrt avvikling av selskapet mandag morgen. En bobestyrer er utnevnt i saken.

– Til tross for flere forsøk har ikke forhandlingene resultert i en enighet mellom selskapets interessenter, skriver selskapet i en pressemelding.

CAA har allerede begynt å sende fly til utlandet for å hente hjem briter på ferie, melder BBC.

- Dette er veldig trist både for de ansatte og ferierende. Jeg oppfordrer reisende til å være forståelsesfulle overfor ansatte og den enorme oppgaven det er å transportere folk hjem, sier transportminister Grant Shapps, ifølge BBC.

Operasjonen har allerede fått kodenavnet «Operasjon Matterhorn».

Milliardsum

Selskapet har uttalt at de trenger 2,2 milliarder kroner (200 millioner pund), i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av 10 milliarder kroner (900 millioner pund) fra forrige måned, om de skal unngå å bli satt under administrasjon.

– Vi jobbet hardt i flere dager for å til en enighet som sikret framtiden til ansatte, kunder og leverandører i Thomas Cook. Selv om en enighet stort sett ble oppnådd, utgjorde et ekstra krav de siste dagene en umulig utfordring, sier administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook.

Beklager

Thomas Cook ble grunnlagt som verdens første reisebyrå i 1841 av en britisk gründer av samme navn. I pressemeldingen skriver selskapet at de har nytt stor tillit fra generasjoner av britiske reisende.

– Det er dypt beklagelig at jeg og resten av styret ikke fikk til dette. Jeg vil beklage til millioner av våre kunder og tusenvis av våre ansatte, leverandører og partnere som har støttet oss i flere år, sier Fankhauser.

Selskapet ba, ifølge The Financial Times, regjeringen redde det fra konkurs, men søndag virket utenriksminister Dominic Raab heller avvisende.

– Vi går ikke systematisk inn (...) dersom det ikke finnes en god strategisk nasjonal interesse for å gjøre det, uttalte Raab til BBC.

(Dagbladet/NTB)

Dagbladet kommer med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer